• Cijene hrane
  • 25.08.2021. 16:30

Ministrica Vučković: Rast cijena hrane trebao bi se smiriti do kraja godine

Potrošnja u prvih sedam mjeseci ove godine porasla za oko 27 posto u odnosu na isto razdoblje lani

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
  • 917
  • 410
  • 0

Rast cijena trebao bi se smiriti do kraja godine, a potaknut je prije svega poskupljenjem goriva, izjavila je uoči užeg kabineta Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ocjenjuje da razina inflacije u Hrvatskoj u ovoj godini još uvijek nije zabrinjavajuća, s obzirom na to da su uzrok rastu cijena većim dijelom vanjski čimbenici, dok na povećanje utječe i pojačana potražnja u smislu rasta osobne potrošnje, čemu svjedoče i podaci o fiskaliziranim računima, po kojima je potrošnja u prvih sedam mjeseci ove godine porasla za oko 27 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Vučković je istaknula da cijene pojedinih kategorija hrane rastu jako brzo i značajno, no sveukupan rast u prvih sedam mjeseci 2021. iznosio je dva posto, napomenula je.

S obzirom na to da je hrana iznadprosječno zastupljena u potrošačkoj košarici, svi poremećaji oko nje trebaju brinuti i na njih se treba pokušati odgovoriti, izjavila je ministrica apostrofirajući da bi se po predviđanjima stručnjaka te cijene do kraja godine trebale primiriti.

Istaknula je problem rasta cijena stočne hrane, što negativno utječe na hrvatski sektor stočarstva, kojem se uspjelo pomoći, a Vlada razmatra i daljnje mogućnosti pomoći, kroz određene vrste potpora.

Ono što bi dugoročno i strukturno trebalo pomoći tom sektoru su izmjene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu, izjavila je Vučković.

Ustvrdila je i da se čine strateški koraci da se poveća samodostatnost Hrvatske u poljoprivrednoj proizvodnji, primjer čega je natječaj za financiranje reprodukcijskih centara, s alokacijom "teškom" 250 milijuna kuna, a tu je primjerice i natječaj za robotizaciju malih mljekarskih tvrtki. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Cijene hrane Poskupljenje goriva Marija Vučković Cijene stočne hrane