Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 02.08.2021. 15:00

Ministarstvo poljoprivrede: Povučeni proizvodi dokaz su da sustav sigurnosti hrane funkcionira

Niz sladoleda te jogurti povučeni su tijekom vikenda s tržišta. S predstavnicima Udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca Korana, razgovarala je ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić.

Foto: Depositphotos/xxxPATRIK
  • 1.019
  • 282
  • 0

"EU ima najstrože zakone o sigurnosti hrane na cijelom svijetu i njeni potrošači uživaju najveću zaštitu. Upravo kao posljedica koordiniranog i ujednačenog postupanja država članica ovakav povećan intenzitet povlačenja događa se na području cijele Unije", istaknula je ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Tatjana Karačić na sastanku s predstavnicima Udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca Korana. 

Sastanak, upravo na temu sigurnosti hrane, kako je priopćilo Ministarstvo, održan je povodom povlačenja prehrambenih proizvoda s polica trgovačkih centara koje je bilo osobito učestalo ovoga vikenda. Naime, s tržišta je povučen niz sladoleda, ali i jogurta (MC Vanilla ice cream 2,5l, MC Mint chocolate ice cream 2,5l, MC Nougat ice cream 2,5l, Snickers Xtra, Twix, Bounty, Snickers, M&Ms peanut, Dukatos jogurt crni ribiz 150g, Dukatos jogurt naranča cimet 150g). 

"U proizvodnji povučenih proizvoda korišten je nesukladni aditiv E410 u kojem je utvrđeno prisustvo etilen oksida, a čije korištenje je zabranjeno u EU", objašnjava se u priopćenju. Radi se, kažu, o iznimno malim količinama aditiva koji se dodaje u proizvod tijekom proizvodnje, a izmjerene količine etilen-oksida u njemu bile su također relativno niske, ne puno veće od granice detekcije. Kao najveća moguća razina zaštite potrošača svi proizvodi u koje je ugrađen, smatraju se, kao i sam aditiv, nesukladnim i automatizmom se povlače sa tržišta i opozivaju od potrošača.  

Etilen oksid, pojašnjavaju, prema EU zakonodavstvu, nije dozvoljen. Slijedom toga nije određena niti najveća dopuštena količina (MDK), a već sama detekcija tog spoja u nekoj namirnici znači da proizvod nije u skladu s Uredbom 396/2005. Dodaju i da su na razini EU tijekom lipnja/srpnja održani sastanci kriznih koordinatora EU te je usvojen zaključak da se proizvodi u ovom slučaju povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid (i bez procjene rizika), što inače nije uobičajeni postupak te je u ovom slučaju primijenjeno najstrože moguće tumačenje predmetne Uredbe.

"Uzevši u obzir sve činjenice i slične situacije u praksi ovaj kratkotrajni unos neće ugroziti zdravlje potrošača, no sukladno EU propisima u ovom slučaju smisao je bilo kakav potencijalni rizik svesti na najmanju moguću mjeru te je riječ o najvećoj mogućoj razini zaštite zdravlja potrošača", naglasila je ravnateljica. 

Povlačenje, dodala je, nipošto nije znak za alarm, upravo suprotno. "Sustav brzog uzbunjivanja funkcionira 24 sata na dan 365 dana u godini i povlačenja su upravo dokaz da sustav sigurnosti hrane i zaštite zdravlja potrošača funkcionira u praksi“, istaknula je te dodala kako Ministarstvo poljoprivrede na godišnjoj razini ulaže 27 milijuna kuna u kontrolu hrane za ljude i životinje kroz razne monitoringe.

Dodatno, stoji u priopćenju, subjekti su na osnovu vlastitih rezultata i informacija samostalno opozvali svoje proizvode, što i jest smisao čitavog sustava, odgovornost proizvođača te što je moguće veća transparentnost prema javnosti u ovakvim i sličnim slučajevima. 

Udruga je zatražila zaštitu potrošača u najvećoj mjeri te povećanje kontrole hrane, promjenu zakonodavnog okvira s ciljem da potrošači dobiju naknadu štete u iznosu proizvoda koji su kupili te nadoknadu štete što su takav proizvod konzumirali, kao i kazne svih sudionika koji su takav proizvod stavili na tržištu.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Tatjana Karačić Sigurnost hrane Povlačenje proizvoda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobro jutro, kako nikad nisam vidjela niti sijala sjemenke poriluka, rado bih pokušala nešto novo naučiti. Na ovom sam portalu našla općenito o sadnji poriluka, no sad imam konkretnu nedoumicu pa lijepo molim savjete :) Na slici se vide mal... Više [+]