Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gospodarenje otpadom
  • 14.01.2022. 09:00

Ministarstvo objavilo dva vodiča - cilj je spriječiti nastanak otpada od hrane

Svaka faza od proizvodnje, prerade, distribucije do konzumacije hrane zahtijeva različite pristupe u prepoznavanju uzroka i načina rješavanja problema prekomjernog bacanja hrane, napomenula je ministrica Marija Vučković.

Foto: Depositphotos/Pixavril
  • 172
  • 8
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je sektorske vodiče za sprječavanje nastajanja otpada od hrane. 

Takav otpad, napominju, globalni je problem, a nastaje iz različitih razloga kroz cijeli lanac opskrbe hranom, od primarne proizvodnje, prerade i proizvodnje, distribucije, skladištenja i prodaje, ugostiteljskih objekata i institucionalnih kuhinja do kućanstava.

"Prema hijerarhiji gospodarenja otpadom od hrane, prednost se daje upravo sprječavanju nastajanja otpada od hrane, a to znači učinkovitu proizvodnju, preradu, skladištenje, prodaju i ostalu distribuciju hrane uz minimalno stvaranje viškova“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kako kaže, s obzirom na specifičnosti te različite razloge gubitaka hrane i nastajanja otpada od hrane, svaka faza od proizvodnje, prerade, distribucije do konzumacije hrane zahtijeva različite pristupe u prepoznavanju uzroka i načina rješavanja problema prekomjernog bacanja hrane.

"Stoga je Ministarstvo izradilo sektorske vodiče u kojima se naglasak stavlja na preduvjete i dobre prakse kojima se može spriječiti nepotrebno bacanje hrane po pojedinim fazama lanca opskrbe hranom. Budite informirani, odgovorni i solidarni – hrana nije otpad!" poručila je Vučković.

Što sadrže objavljeni vodiči?

Naime, vodič za smanjenje otpada od hrane u primarnoj proizvodnji namijenjen je proizvođačima hrane u prvoj fazi lanca opskrbe kao pomoć u razumijevanju razloga nastajanja otpada, uključujući i gubitke koji nastaju na polju te nudi rješenja za unaprjeđenje poslovanja i smanjenje gubitaka i otpada od hrane, što će smanjiti troškove i pozitivno utjecati na okoliš. A možete ga pročitati i preuzeti ovdje.

Vodič za smanjenje otpada od hrane u proizvodnji i preradi hrane namijenjen je prehrambenoj industriji kao pomoć u prepoznavanju i razumijevanju razloga nastanka otpada od hrane po pojedinim fazama tehnološkog procesa kao i preporuke za njegovo smanjenje, a pronađite ga na ovom linku.

Kako kažu u Ministarstvu, namjera je da oni postignu svoj cilj i omoguće stvarno mijenjanje stavova u vrednovanju i rukovanju hranom, a osim spomenuta dva već su objavljeni oni namijenjeni sektorima trgovine te ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama.

Inače, poticanje smanjenja njegovog nastajanja jedna je od mjera Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske 2019. – 2022., koji predstavlja doprinos cilju 12.3 održivog razvoja Ujedinjenih naroda, tj. postizanju smanjenja globalnog otpada od hrane po glavi stanovnika na maloprodajnoj i potrošačkoj razini za 50 posto i smanjenju gubitaka hrane u proizvodnim i opskrbnim lancima do 2030. godine.


Tagovi

Otpad od hrane Ministarstvo poljoprivrede Vodiči Marija Vučković Proizvođači hrane Prehrambena industrija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Neprevaziđen "buket"... Sretan #8mart 💐