Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petar Matijević
  • 22.02.2016. 11:30

Matijević nakon preuzimanja otpušta dio radnika

Vlasnik novosadske Mesne industrije Matijević nedavno je u RH kupio dvije poljoprivredne zadruge, a u planu je otpuštanje 60 posto radnika.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
  • 1.847
  • 182
  • 0

U Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) ističu da su zaprimili materijal koji im je dostavio upravitelj Poljoprivrednih zadruga Jankovci i Negoslavci, Dimitrije Božičković, iz kojeg je vidljivo da su u planu otkazi 28-orici radnika, a 11 radnika iz Poljoprivredne zadruge Negosavci već je tu sudbinu doživjelo.

"Od ukupno 71 radnika u obje zadruge, 39 radnika koji dobivaju otkaz čine gotovo 60% zaposlenih i nitko nikad u tolikom postotku nije otkazivao radnicima u Hrvatskoj. To je sada učinio srpski poduzetnik Petar Matijević, koji je nedavno od hrvatskog poduzetnika Envera Moralića kupio ove dvije zadruge sa farmama, skladištima, mehanizacijom i 1.500 hektara najkvalitetnije zemlje, postavši time najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

Prvi poslovni potez su otkazi

Osuđujemo ovakav potez gospodina Matijevića, odnosno ne slažemo se da mu prvi korak, nakon što je preuzeo zadruge, budu otkazi za ovoliko radnika. Tako nešto nijedan poduzetnik u Hrvatskoj nije napravio, iako smo mi u Sindikatu PPDIV-a svašta doživljavali", ističe predsjednik spomenutoga sindikata Šimo Orešković te dodaje kako će sindikat napraviti sve da zaštiti svoje članove među kojima ima i starijih ljudi i onih koji su doista u vrlo teškoj socijalnoj situaciji, primjerice radnik koji je jedini zarađivao u svojoj obitelji koju čine njegova nezaposlena supruga i troje djece.

Ističu kako će odmah zatražiti sastanak s upraviteljem zadruga i Odvjetničkim uredom koji je radio program viška radnika, kako bi dobili dodatne informacije i pokušali utjecati na to da se sa sindikatom i radnicima postigne nekakav dogovor. Također, objašnjenje za ovakav potez namjeravaju zatražiti i osobno od Petra Matijevića, koji je još donedavno našoj javnosti uglavnom bio poznat kao vlasnik novosadske Mesne industije Matijević d.o.o.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL


Tagovi

Petar Matijević Šimo Orešković Dimitrije Božiković PZ Jankovci PZ Negoslavci Otkazi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.