Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća
  • 20.08.2021. 13:30
  • Virovitičko-podravska, Pitomača

Matija Škrinjar se samozaposlio: Proizvodi 100 litara soka na sat

Vidio je, kaže, veliki tržišni potencijal prirodnih sokova jer se proizvode bez ikakvih aditiva, pa ih mogu konzumirati sve generacije. U novom pogonu VitaRoots radi se i uslužno prešanje voća

Foto: Kristijan Toplak
  • 3.872
  • 2.213
  • 2

Raskošni okusi sočnih plodova jabuke, kupine i aronije pretaču se u prve prirodne sokove tvrtke VitaRoots j.d.o.o. Riječ je o novoj tvrtki za preradu voća i povrća iz Pitomače, realizaciji poduzetničke ideje Matije Škrinjara za samozapošljavanje.

"Što se kvalitete soka tiče, mogu reći da su nam rezultati u prvih mjesec dana rada izvrsni“, ocjenjuje 39-godišnji vlasnik tvrtke. Otkriva nam kako se ideja o pokretanju ovakvog posla rodila prije gotovo godinu dana, dok je pomagao bratu u njegovom nasadu sibirske borovnice.

Prirodni i zdravi

Brat mu, naime, na obroncima Bilogore u predjelu Aršanj kod Pitomače ima oko 650 grmova ovog sve popularnijeg voća od kojeg proizvodi zlatnim medaljama ovjenčano vino. Pa ako može kvalitetno vino, zašto ne i kvalitetan, ukusan, prirodan i zdrav sok, bila je ideja vodilja. 

"Istražujući ovu tematiku otkrio sam tržišni potencijal prirodnih sokova. Kako se proizvode bez ikakvih dodataka šećera,konzervansa i aditiva, mogu ih konzumirati djeca od najranije životne dob, pa sve do umirovljenika. Znači prirodno i zdravo za sve generacije“, ističe mladi komercijalist koji je pri tome, ne sumnjamo, imao u vidu i od stručnjaka uvijek isticanu važnost finalizacije proizvodnje u ovom slučaju voća, odnosno njegovu dodanu vrijednost za bolji plasman na tržištu.

Proces počinje pranjem i sortiranjem  (Foto: M. Škrinjar)

Nakon izrade poslovnog plana i prijave za potpore samozapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te odobravanja sredstava, krenuo je u realizaciju nabave strojeva iz Bosne i Hercegovine.

"Proizvodnju sam smjestio u Poduzetnički inkubator gdje pod povoljnim uvjetima za poduzetnika početnika imam sav support njegovih čelnih ljudi, no moram istaći i svesrdnu pomoć Općine Pitomača i Virovitičko-podravske županije u realizaciji ove investicije“,zahvaljuje Škrinjar i navodi kako je u pogon uloženo 200.000 kuna.

Od jabuke do mandarine

Ukusni prirodni sok od jabuke potekao je već u probnoj proizvodnji odmah nakon montaže strojeva.

Sam proizvodni proces započinje vaganjem, pranjem i sortiranjem voća, opisuje ponosi vlasnik, nakon čega se melje i preša, te prebacuje u tankove na hlađenje i prirodno taloženje. Nakon 12 sati slijedi postupak punjenja koje započinje pasterizacijom i sterilizacijom boca u koje se sok puni, te na koncu njihovim hlađenjem.

Na ovoj se liniji u sat vremena proizvede 100 litara soka, a osim već spomenutih jabuke, kupine i aronije, može prerađivati i krušku, višnju, ciklu, mrkvu, borovnicu, mandarinu i dr.

S linije u sat vremena izađe sto litara soka koje ide na hlađenje (Foto: K.Toplak)

"Sirovina dolazi nešto iz vlastitog nasada jabuke i kruške, a ostatak od lokalnih proizvođača. Voće planiram spremiti u hladnjaču kako bi se osigurao kontinuitet proizvodnje i tijekom zimskih mjesec“, dobro je razradio plan ovaj mladi poduzetnik koji će sokove prodavati putem vlastitog web shopa, lokalnog lanca maloprodajnih dućan, ali i u kafićima i barovima u Virovitičko- podravskoj županiji, Gradu Zagrebu te diljem obale.

U planu i proširenje asortimana

U ponudu je uvrstio i uslužno prešanje sokova koje će, vjeruje Škrinjar, biti osobito zanimljivo lokalnim voćarima.

"Svi koji žele prirodne sokove od svoga voća mogu nam ga s povjerenjem dovesti. Ovdje ćemo ga nakon prerade puniti u ambalažu prema njihovom izboru - staklene boce ili bag in box. Tako će u vlastitoj čaši zdravlja, nastaloj pod motom 'ništa ne oduzimamo ništa ne dodajemo', moći uživati cijela obitelj“, zaključuje vlasnik tvrtke VitaRoots, i trenutno jedini zaposleni.  No, kako stvari stoje s poslom, razmišlja o zapošljavanju još jednog radnika.

Jer planova ne manjka. Osim osmišljavanja različitih kombinacija okusa sokova od primjerice jabuke, cikle i mrkve, odnosno jabuke i borovnice ili jabuke i mandarine, želja mu je, proširiti ponudu i na džemove te sušeno voće i povrće, kao primjerice čips od jabuke. No, korak po korak, zaključuje nakraju Matija Škrinjar.


Tagovi

Prerada voća Proizvodnja sokova VitaRoots Matija Škrinjar


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]