Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 20.04.2020. 10:30

Maslinovo ulje je dobro za trudnice, ali i za bebe

Mediteranska prehrana, koju karakterizira povećani unos voća i povrća, žitarica i ribe, ograničen unos mesa, zamjena svih masnoća maslinovim uljem, preporuča se kao zdravi tip prehrane, posebno tijekom trudnoće, savjetuje Maslinar.

Foto: Jumpstory
  • 6.299
  • 98
  • 0

Maslinovo ulje je odličan izvor antioksidansa za trudnice i bebe. 

Mediteranska prehrana, koju karakterizira povećani unos voća i povrća, žitarica i ribe, ograničen unos mesa, zamjena svih masnoća maslinovim uljem, preporuča se kao zdravi tip prehrane, posebno tijekom trudnoće, piše Maslinar.

Odličan izvor antioksidansa

Kao takva, mediteranska prehrana odličan je izvor antioksidansa, vlakana, mononezasićenih i višestruko nezasićenih masnih kiselina (oleinska kiselina, omega-3 i omega-6 masne kiseline), s vrlo niskim udjelom, u prehrani nepoželjnih, zasićenih masnih kiselina. 

Antioksidansi koji se nalaze u maslinovom ulju uključuju fenolne spojeve (oleuropein, hidroksitirozol, tirozol), ugljikovodike (skvalen), klorofil, karotenoide (β-karoten) i tokoferole (α-tokoferol, tj. vitamin E). Oksidacijski stres, neravnoteža između slobodnih radikala i razine sustava antioksidacijske obrane organizma, smatra se jednim od temeljnih faktora uključenih u patogenezu preeklampsije kod trudnica. 

Sustav antioksidacijske obrane organizma poprilično je uvjetovan i primjerenom prehranom, tako da nepravilan režim prehrane može dovesti do oksidacijskog stresa. Preeklampsija je najčešća ozbiljna komplikacija u trudnoći karakterizirana povišenim krvnim tlakom i proteinima u mokraći. Trudnica kojoj je dijagnosticirana preeklampsija ima poremećen metabolizam masti s povišenom koncentracijom triglicerida i neesterificiranih slobodnih masnih kiselina.

U nekim slučajevima preeklampsija može uzrokovati smanjen razvoj ploda i preuranjeni porod. Također, ovo oboljenje može biti vrlo opasno po majku, oštećujući jetru, bubrege, mozak… Znanstvenici pretpostavljaju da bi povećan unos antioksidansa iz hrane tijekom trudnoće mogao umanjiti rizik od nastanka preeklampsije, za što još uvijek nema pouzdanih dokaza. 

Smanjeni rizik od respiratornih bolesti

S druge strane, postoje prilično jaki znanstveni dokazi o unosu antioksidansa tijekom trudnoće i smanjenog rizika od astme i alergija kod djece tijekom perioda najranijeg djetinstva. Astma i alergije predstavljaju iznimno važan zdravstveni problem u industrijskim zemljama. Od astme boluje preko 14 milijuna osoba i ona spada u najčešću kroničnu bolest kod djece u SAD-u. Uz obiteljsku anamnezu, prisutnost kućnih ljubimaca, izloženost alergenima kao faktore rizika kod astme, smatra se da smanjen dnevni unos antioksidansa dovodi do smanjene antioksidacijske obrane pluća i veće osjetljivosti na pojavu astme i upalne procese. 

Rezultati američkih znanstvenika, objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokrivaju opsežno istraživanje koje je potvrdilo povezanost između unosa antioksidansa i smanjenog rizika od astme i respiratornih oboljenja kod djece tijekom prve dvije godine života. Nadalje, engleski znanstvenici su u svom istraživanju, provedenom na 2000 trudnica, zaključili da dvogodišnjaci čije su majke imale snižen unos antioksidansa tijekom trudnoće, npr. vitamina E, imaju veću sklonost oboljenju od astme.

U skladu s tim tvrdnjama su i rezultati opsežnog istraživanja provedenog od strane španjolskih znanstvenika koji su pokazali da mediteranska prehrana i svakodnevni unos maslinovog ulja smanjuje rizik od astme i pojave alergija kod šestogodišnje djece. 

Maslinovo ulje kao optimalna namirnica

Maslinovo ulje kao namirnica optimalnog profila masnih kiselina i visokog udjela antioksidansa zauzima važno mjesto u ovakvim studijama. Koncentracija vitamina E, izuzetno jakog prirodnog antioksidansa, je u djevičanskom maslinovom ulju oko 200 mg/kg. Smatra se da unos 50 ml djevičanskog maslinovog ulja povećava ukupni antioksidacijski potencijal u plazmi. Optimalan dnevni unos antioksidansa tijekom perioda trudnoće znanstvenici dovode u vezu i sa smanjenim rizikom od pretilosti i dijabetesa kod male djece.

Istraživanja objavljena u časopisu Diabetes pokazuju da epigenetski efekt djeluje nezavisno od toga da li je majka pretila ili mršava, već mršave majke koje se loše hrane tijekom trudnoće mogu uzrokovati rizik od pretilosti kod djeteta. Dijabetes tip 2 je najčešći oblik dijabetesa koji karakterizira smanjena osjetljivost stanica na inzulin i neadekvatno lučenje inzulina iz gušterače. Ovaj oblik dijabetesa je jedno od najčešćih oboljenja suvremenog društva i usko je povezan s pojavom pretilosti. 

Znanstvenici su utvrdili da se aktivnost gena (Hnf4a), koji je uključen u regulaciju rasta stanica koje proizvode inzulin, bitno smanjuje uslijed djelovanja epigenetskih faktora, uglavnom neadekvatne prehrane tijekom trudnoće. U svjetlu ovakvih znanstvenih spoznaja, preporuke o zdravom načinu prehrane tijekom trudnoće, adekvatnom unosu antioksidansa i redovitoj konzumaciji namirnica koje su odličan izvor prirodnih antioksidansa, poput maslinovog ulja, zavrjeđuju maksimalan respekt. 


Tagovi

Maslinovo ulje Trudnice Bebe Mediteranska prehrana Antioksidans Preklamsija


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]