Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Listerija
  • 04.09.2018. 11:20

Listerija u Slavonskoj kobasici

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda Slavonska kobasica s tržišta.

Foto: Pixabay/tookapic
  • 2.761
  • 158
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda Slavonska kobasica, trajni proizvod, LOT 25072018, roka trajanja do 25.11.2018. proizvođača PETAR I SINOVI d.o.o., Gornjodragonoška cesta 37, Gornji Dragonožec, Brezovica, radi utvrđene prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes.

Proizvod, navode iz Hrvatske agencije za hranu, nije u skladu s Prilogom I. Uredbe Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu. 

Dodatni podaci o proizvodu: 

  • Proizvođač: PETAR I SINOVI d.o.o., Gornjodragonoška cesta 37, Gornji Dragonožec, Brezovica
  • Zemlja podrijetla: Hrvatska

Listerija u hrani je velika opasnost za zdravlje ljudi

Listerioza je ozbiljna infekcija koja nastaje unošenjem hrane kontminirane bakterijom Listeria monocytogenes. Ovo oboljenje je veliki zdravstveni problem u Americi i Europi. Bolest prvenstveno pogađa osobe starije od 50 godina, trudnice, fetus u razvoju, novorođenčad i druge osobe sa smanjenim imunitetom. 

Infekcije izazvane hranom su veoma česte. Ne javljaju se samo sporadično nego i epidemično. Čak se i u veoma razvijenim zemljama, s dobrom kontrolom kvalitete proizvodnje i distribucije hrane javljaju epidemije koje su posljedica korištenjem kontaminirane hrane. Primjerice, u Americi je izbila epidemija koja je zahvatila 12 država, a bila je uzrokovana konzumiranjem sira uvezenog iz Finske. 

Može se naći u sirovom povrću, mesu, mlijeku

Većina zaraza događa se između srpnja i kolovoza. Može se naći u sirovom povrću, zaraženom mesu životinja, nepasteriziranom mlijeku i mliječnim proizvodima te određenoj obrađenoj hrani kao što su sirevi. Do infekcije može doći i neposrednim dodirom i tijekom klanja zaraženih životinja. 

Najčešći prvi simptomi su groznica, bolovi u mišićima, mučnina, proljev, glavobolja, ukočeni vrat, zbunjenost, gubitak ravnoteže, konvulzije.

Prevencija je najvažnija

Glavni korak u prevenciji je pristup hrani, od pravilnog pranja do temeljitog kuhanja hrane. Sirovo voće i povrće prije konzumacije dobro operite. Kod pripremanja mesa, perite ruke nakon što ste ga dodirivali, a posuđe i noževe dobro operite u vrućoj vodi i deterdžentu. Meso temeljito termički obradite kuhanjem i dužim pečenjem. 


Tagovi

Listerija Slavonska kobasica Bakterija Simptomi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]