Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lički škripavac
  • 25.09.2019. 14:45
  • Ličko-senjska, Gospić

Lički škripavac dobio prijelaznu nacionalnu zaštitu!

Zaštita ovog proizvoda dat će dodatni obol podizanju proizvodnje na jednu višu razinu, cjenovnog isticanja ovog proizvoda i brendiranju Like kao područja s ponudom kvalitetne hrane, naglašavaju iz LAG-a Lika i Udruge malih sirara Ličko-senjske županije "Lički škripavac“. 

Foto: LAG Lika/OPG Mira Čopić
  • 850
  • 54
  • 0

Lički škripavac dobio je prijelaznu nacionalnu zaštitu! Kako navode LAG Lika i Udruga malih sirara Ličko-senjske županije "Lički škripavac“, nakon provedenog postupka provjere dostavljene Specifikacije za proizvod Lički škripavac i postupka provjere kvalitete i posebnih značajki proizvoda oblikovanih utjecajem ljudskih ili prirodnih čimbenika specifičnih za određeno zemljopisno područje, Ministarstvo poljoprivrede za proizvod Lički škripavac izdalo je rješenje o dodjeli prijelazne nacionalne zaštite za oznaku zemljopisnog podrijetla.

"Inicijativa za zaštitu Ličkog škripavca zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla pokrenuta je u jesen 2017. godine zajedničkim trudom i zalaganjem LAG-a LIKA i Udruge malih sirara Ličko-senjske županije "Lički škripavac“. Nakon što je Ministarstvo odobrilo prijelaznu oznaku za ovaj visokokvalitetni proizvod koji ima uporište u tradiciji ličkog kraja, Udruga malih sirara Ličko-senjske županije "Lički škripavac“ i LAG LIKA, kao potporna institucija, ubrzano pripremaju potrebnu dokumentaciju za podnošenje prijave za zaštitu ovog proizvoda i na EU razini", navode iz LAG-a Lika. 

U cijelom ovom postupku, dodaju,  značajnu ulogu igra Ministarstvo poljoprivrede kao partner i koordinator aktivnosti i ključna točka u provedbi postupka zaštite.

"Ukorijenjenost proizvodnje Ličkog škripavca u Lici vidljiva je iz samog vezanja naziva ovog sira za regiju Lika, prepoznatljivost proizvoda i izvan šireg područja Like kao i uključenost ovog sira u svakodnevnu uporabu kako u domaćinstvima tako i u ugostiteljskim objektima na području Like. Tržište za ovakvu vrstu visokokvalitetnih proizvoda postoji, Lika je prepoznatljiva po proizvodnji, a zaštita ovog proizvoda dat će dodatni obol podizanju proizvodnje na jednu višu razinu, cjenovnog isticanja ovog proizvoda i brendiranju Like kao područja s ponudom kvalitetne hrane", naglašavaju. 

Aktivnosti vezane uz zaštitu Ličkog škripavca jedan je od važnih projekata koji se provode u sklopu projekta „INTEGRA Lika 2020“, čiji je cilj,  uz ostalo, brendiranje Like kao prepoznatljive destinacije s bogatom ponudom autohtonih kulinarskih delicija.

"Značajan put u postupku zaštite je uspješno prijeđen, a iz LAG-a LIKA i Udruge malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“ nadaju se skoroj proslavi zaštite ovog sira i na EU razini – sira koji je othranio generacije, a danas sve više dobiva na važnosti kao vrhunska delicija", zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Lički škripavac Sir Nacionalna zaštita Brendiranje Like


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!