Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uredba EU komisije
  • 15.04.2015. 10:30

Krčki pršut prvi u HR zaštićen na tržištu EU

U veljači 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede je uputilo Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla Krčki pršut na razini EU. Nakon provedene procedure 14. travnja ove godine, objavom navedene Uredbe Krčki pršut je upisan u registar zaštićenih oznaka, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

  • 188
  • 13
  • 0

U Službenom listu EU od 14. travnja 2015. godine objavljena je provedbena uredba komisije EU o upisu Krčkoga pršuta u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Time je Hrvatska dobila prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla odnosno prvi proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

"Proces zaštite naziva ovog proizvoda počeo je u travnju 2010. godine kada je Ministarstvu poljoprivrede Mesnica-market Žužić iz Krka, dostavila zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla Krčkog pršuta. Nakon provedene procedure Ministarstvo poljoprivrede je u ožujku 2012. godine donijelo rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla, čime je naziv Krčki pršut postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

Registracija naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla

U veljači 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla Krčki pršut na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini 14. travnja ove godine, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv Krčki pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka", ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Proizvodnja Krčkog pršuta ograničena je isključivo na područje otoka Krka. Riječ je o trajnom suhomesnatom proizvodu od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamurenom morskom soli i začinima, sušenom na zraku bez dimljenja te podvrgnutom procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana. Specifičnost Krčkog pršuta proizlazi iz njegova dugogodišnjeg ugleda, vještine i umijeća proizvođača koji se pri proizvodnji koriste tradicionalnom recepturom.

Dugogodišnja tradicija proizvodnje Krčkog pršuta rezultirala je nekim posebnostima u postupku proizvodnje, odnosno posebnim karakteristikama konačnog proizvoda koji se razlikuje od pršuta proizvedenih u bližoj okolici. Krčki pršut je blage arome, karakteristične za sušeno svinjsko meso sporog i dugotrajnog zrenja, koja može doći do svog punog izražaja s obzirom da nije prikrivena mirisom dima. Bio je jedan od malobrojnih domaćih proizvoda koji se odmah počeo nuditi turistima i koji je kvalitetom i količinom mogao zadovoljiti njihove potrebe.

Registrirane hrvatske oznake na razini EU

Još su tri zahtjeva za registraciju oznake podrijetla objavljena u Službenom listu EU, a zbog procedure prigovora na europskoj razini i to zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva Neretvanska mandarina te zahtjev za registraciju oznake izvornosti Ogulinski kiseli kupus. Ovi proizvodi, ukoliko Europska komisija ne zaprimi niti jedan prigovor, bit će slijedeće registrirane hrvatske oznake na razini Europske unije.

Zaštitom naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla, nagrađena je vještina i odlučnost poljoprivrednika i proizvođača koji su sačuvali običaje, u isto vrijeme uvažavajući razvoj novih tehnologija.

Osim Krčkoga pršuta, komisija EU odobrila je unos još dva nova proizvoda u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i zaštićenih oznaka izvornosti. Jedan je austrijska kruška Pollauer Hirschbirne, sorte Hirschbirne i britanski sir Traditional Ayrshire Dunlop, tvrdi sir valjkastog oblika i prirodno blijedožute boje koji se proizvodi od sirovog ili pasteriziranog punomasnog mlijeka krava pasmine Ayrshire. Te tri oznake bit će dodane na popis više od 1.200 već zaštićenih proizvoda.


Tagovi

Službeni list EU Uredba komisije EU Krčki pršut Registar zaštićenih oznaka izvornosti Zemljopisno podrijetlo Mesnica - market Žužić Krk Ministarstvo poljoprivrede Svinjski but Morska sol Tradicionalna receptura Blaga aroma Zahtjevi Ekstra dje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]