Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aroma dima
  • 26.11.2023. 15:00

Koliko su sigurne arome dima u prehrambenim proizvodima?

Upotrebljavaju se kao poboljšivači okusa raznih proizvoda od mesa, ribe i sira. Mogu se naći i u juhama, umacima, pićima, sladoledu, čipsu i slatkišima.

Foto: Depositphotos/milanchikov
  • 879
  • 85
  • 0

Arome dima upotrebljavaju se kao alternativa tradicionalnoj proizvodnji sušenih proizvoda u dugogodišnjoj praksi koja se koristi za očuvanje određenih namirnica kao što su riba, meso, sirevi. U ovom procesu mijenja se okus krajnjeg proizvoda.

Nemaju funkciju konzerviranja

Na tržištu je mnoštvo prehrambenih artikala kojima se dodaju zbog postizanja određenog okusa, ali one nemaju funkciju konzerviranja pa ih tako pored navedenih možemo naći i u juhama, umacima, pićima, čipsu, čak i sladoledu i slatkišima. 

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je procijenila sigurnost osam aroma dima koji su na EU tržištu već 10 godina, a za isto toliko su dobili odobrenje koje je obnovljeno u skladu s važećim zakonodavstvom. 

Zdravstveni rizici

Stručnjaci EFSA-e nisu mogli isključiti zabrinutost na osnovi dostupnih znanstvenih dokaza u vezi genotoksičnost za bilo koju od osam aroma dima. To je sposobnost kemikalije da ošteti genetski materijal stanica. Takve promjene ili mutacije genetskih informacija unutar stanica mogu povećati rizik od razvoja stanja poput raka i nasljednih bolesti. Za ovu vrstu toksičnosti nije moguće definirati sigurnu razinu.

Zato je EFSA upotrijebila novu metodologiju za procjenu podataka i zaključili su da šest aroma sadrže genotoksične tvari i stoga izazivaju zabrinutost za sigurnost. Za druge dvije nemaju dovoljno informacija. 

Rješenje je uravnotežena prehrana?

Vjerojatnost pojave štetnih učinaka na potrošača koji konzumira ovakvu hranu ovisi o različitim faktorima, uključujući genetiku pojedinca i prehrambene navike.

Ovdje treba napomenuti da EFSA nije istražila mogućnost da se takvi štetni efekti pojave kao rezultat konzumiranja ovako aromatizirane hrane. U toj organizaciji imaju konzervativan pristup, a to znači da razmatraju najgore scenarije za procjenu opasnosti i rizika.

Upozoravaju da uravnotežena prehrana smanjuje mogućnost izloženosti riziku od hrane. Korištenje raznolikih namirnica, kao što su meso, riba, povrće, moglo bi pomoći potrošačima da smanje unos štetnih tvari. 


Tagovi

EFSA Aroma dima Sigurnost hrane Tržište EU Genotoksičnost Uravnotežena prehrana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.