Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 13.09.2018. 07:30

Koliko stoji staklenka domaćeg ajvara?

Za domaćice koje se dvoume je li povoljnije kupiti ili vlastoručno pripremiti ajvar, donosimo iskušan recept za ovaj omiljeni proizvod, kao i izračun troškova proizvodnje jedne staklenke ajvara.

Foto: Melita Berečić
  • 9.599
  • 454
  • 0

Miris pečenih paprika koji dopire kroz prozore jedan je od najprimamljivijih vjesnika jeseni i jamac ukusne zime. Miris ajvara posebno draška nosnice i u tim trenucima mnoge domaćice, čak i one manje iskusne, odlučuju da će ove jeseni pripremiti domaći ajvar. No kasnije se javljaju dvojbe – je li to isplativo, hoće li biti dovoljno ukusno, nije li to samo dodatni trošak vremena uza sve ostale obveze?

Postoje brojni recepti za ajvar, baš kao što je i njegova primjena raznolika. Rabimo ga kao namaz, umak, prilog jelu ili svojevrsnu salatu… Može se praviti od kuhane ili pečene paprike i patlidžana, samo od paprike, uz dodatak mrkve i rajčice, ljutog ili blagog okusa. Donosimo pouzdan recept zbog kojeg vrijedi utrošiti vrijeme na pripremu. A sami procijenite je li vrijedan utrošenog novca jer donosimo i izračun troškova potrebnih namirnica. Troškovi su izračunati prema trenutačnim cijenama povrća na osječkim tržnicama. Mnoge domaćice imaju svoju tajnu kako troškove smanjiti, dok će neke tvrditi  kako je za ovakve domaće proizvode kvaliteta namirnica ipak najvažnija.

Recept za ajvar

Sastojci: 10 kg crvene rog paprike, 5 kg patlidžana, glavica češnjaka, 3 ljute papričice, sol,

1 l ulja.

Priprema: Paprike oprati, obrisati, izvaditi sredinu, očistiti od sjemenki i ispeći u pećnici u limu obloženom papirom za pečenje. Patlidžane izbosti vilicom i također ispeći u pećnici. To je najbolje učiniti dan ranije. Ohlađene pečene paprike i patlidžane oguliti i samljeti u stroju za mljevenje mesa. U dubok lonac uliti dio ulja pa na vruće staviti samljevene paprike i patlidžane te miješati. Kuhati oko sat vremena pa dodati protisnuti češnjak, sitno narezane ljute papričice i sol, a po potrebi dolijevati ulje. Kuhati još pola sata, odnosno do željene gustoće. Dobro osušene staklenke staviti u pećnicu na 100 stupnjeva kako bi se sterilizirale pa ih vruće puniti ajvarom. Zatim ih vratiti u pećnicu kako bi se ajvar malo zapekao, a na površini nastala tanka korica. Nakon toga izvaditi staklenke, u svaku na vrh staviti žličicu ulja, zatvoriti ih, vratiti u zagrijanu pećnicu i tek tad je isključiti. Staklenke ajvara držati u pećnici dok se sve potpuno ne ohladi, najbolje preko noći. Zatim ih pospremiti na tamno i hladno mjesto.

Izračun troškova potrebnih namirnica

  • Paprika 8 kn x 10 kg = 80 kuna
  • Patlidžan 5 kn x 5 kg = 25 kuna
  • Češnjak 5 kn
  • Ljute papričice 1 kn x 3 = 3 kn
  • Ulje 7 kn
  • Ukupno: 120 kuna

Od navedene količine sastojaka dobije se 13 staklenki ajvara od 400 grama. Prema toj računici cijena jedne staklenke ajvara iznosi 9,23 kune. Trošak se povećava ukoliko nemate staklenke od prethodnih godina pa i njih treba kupiti, ali isto tako trošak se smanjuje ukoliko kupite jeftiniju papriku, nešto slabije kvalitete ili ako pripremate veću količinu ajvara pa se kupnjom povrća na tržnici u većim količinama smanjuje i njegova cijena. Naravno, troškovi će biti još manji ukoliko uzgojite potrebno povrće u vlastitom vrtu.

No mnogi će se složiti kako je okus domaćeg ajvara neprocjenjiv, kao i činjenica da je riječ o proizvodu za koji točno znate što se u njemu nalazi, koje su namirnice uporabljene i kakva im je kvaliteta te da nema nikakvih aditiva.  


Tagovi

Zimnica Ajvar Domaći ajvar


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!