Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 21.11.2023. 18:00

Koliko sirovog mlijeka je proizvela EU 2022. godine i gdje je završilo?

Velika većina sirovog mlijeka, 149,9 milijuna tona isporučena je mljekarama, a ostatak je korišten na samim gospodarstvima za proizvodnju svježih i prerađenih mliječnih proizvoda. Koja je zemlja proizvođač broj jedan?

Foto: Depositphotos/andron19821982
  • 652
  • 58
  • 0

Mliječne famre Europske unije proizvele su oko 160 milijuna tona sirovog mlijeka u 2022. godini. Eurostat u najnovijem priopćenju piše kako to ukazuje na godišnji pad od 0,3 milijuna tona. Iako je riječ o relativnoj stabilnosti, podsjećaju da je oprečno rastu proizvodnje kojega bilježe od 2010. godine. 

Koliko mlijeka završi kao maslac i sir?

Velika većina sirovog mlijeka (149,9 milijuna tona) isporučena je mljekarama, a ostatak je korišten na samim gospodarstvima za proizvodnju svježih i prerađenih mliječnih proizvoda. 

Tako su prošle godine mljekare proizvele 22,5 mil. t konzumnog mlijeka te 7,7 mil. t fermentiranih mliječnih proizvoda i to od 6 mil. t punomasnog i 1,7 mil. t obranog mlijeka. 

Od 46,4 mil. tona punomasnog mlijeka napravljeno je 2,3 mil. t maslaca, a od 59,2 mil. t punomasnog i 16,9 mil. t obranog napravljeno je 10,4 mil. t sira

Za proizvodnju sira i maslaca iskorišteno je 70 posto ukupne količine punomasnog mlijeka u EU mljekarama.  

Njemačka najveći proizvođač 

Njemačka je bila najveći proizvođač konzumnog mlijeka (19% ukupne EU kolčine), maslaca (20%), fermentiranih mliječnih proizvoda poput jogurta (29%) i sira (22%). Francuska je bila drugi najveći proizvođač i maslaca i sira (18% od ukupnog broja za svaki proizvod).

Njemačka je zajedno sa Španjolskom (15% ukupne EU kolčine), Francuskom (13%), Italijom (11%) i Poljskom (9%) činila dvije trećine proizvedenog konzumnog mlijeka u EU-u 2022.

Kada je riječ o drugim zemljama, one su bile ključni proizvođači ostalih svježih i prerađenih mliječnih proizvoda. 

Tako je Nizozemska zabilježena kao drugi najveći proizvođač fermentiranih mliječnih proizvoda u EU (15% ukupne EU kolčine), četvrti najveći proizvođač sira (9%) i peti maslaca (10%). Irska je pak bila treći najveći proizvođač maslaca (13% ukupne EU količine) i peti po proizvodnji fermentiranih (7%). 


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Pad proizvodnje Eurostat Sirovo mlijeko Fermentirani mliječni proizvodi Njemačka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gori Bruxelles. Poljoprivrednici su s 1.300 traktora blokirali ceste grada, na zgradu Europskog parlamenta bacaju jaja i kamenje, pale gume, bacaju vatromet. Manje skupine pokušale su srušiti barijere podignute ispred parlamenta u blizini k... Više [+]