Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Informiranje potrošača
  • 20.12.2014. 14:55

Koliko je stara svinjetina koja nam dolazi iz EU?

Na snagu je stupila Uredba Europskog parlamenta i Vijeća 1169/2011., o informiranju potrošača o hrani, kojom se propisuje.

  • 670
  • 133
  • 0

Ovih je dana na snagu stupila Uredba Europskog parlamenta i Vijeća 1169/2011., o informiranju potrošača o hrani. Odredbe ove Uredbe mogu se ocijeniti važnim doprinosom ukidanju danas postojećih nepoštenih praksi u državama članicama EU o kojima se posljednjih godina u Hrvatskoj vodi polemika. Navedenom Uredbom obveznim se propisuje označavanje datuma prvog smrzavanja mesa.

Veliki napredak, no je li dovoljan?

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Marijana Petir ovo smatra velikim napretkom u odnosu na donedavnu praksu u Hrvatskoj, no smatra da to ipak nije dovoljno. Upozorila je tako da na hrvatsko tržište dolazi smrznuta svinjetina iz zemalja članica EU stara i po nekoliko godina. Osim što je takva hrana štetna za potrošače, ona je i nelojalna konkurencija našim uzgajivačima svinja zbog svoje niske cijene. Smatra da bi se tom problemu moglo doskočiti kada bi na oznaci na mesu bio naveden i datum klanja jer bi u tom slučaju bilo vidljivo koliko je doista neko meso zamrznuto.

Potrošači zaslužuju potpune informacije

Petir smatra da bi informacija potrošačima trebala biti potpuna te bi morala, uz ono što je sada propisano, sadržavati i punu informaciju o svakom od ključnih događaja u ciklusu životinje tj. o mjestu i vremenu rođenja, mjestu i vremenu uzgoja te mjestu i vremenu klanja.

Moguća manipulacija podacma

Nedostatak neke od tih informacija omogućava manipulaciju podacima o prvom smrzavanju proizvoda jer primjerice meso koje se koristi u preradi, može biti odmrznuto, prerađeno te se njegova starost može sakriti iza deklaracije o datumu proizvodnje gotovog proizvoda, bez naznake da je to meso već provelo u hladnjači određen broj godina ili čak bilo smrzavano i odmrzavano više puta. Na jednaki način može se manipulirati i informacijama kojima se označavaju drugi prerađeni proizvodi koji sadrže meso.

"Zato sam uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji s ciljem da se bezuvjetno stane na kraj navedenim protuzakonitim aktivnostima, te sam zatražila da se prošire postojeće odredbe za označavanje mesa i na obvezu podastiranja potrošačima pune informacije o ciklusu mesa uključujući i navođenje datuma i mjesta klanja" izjavila je ovim povodom Marijana Petir.


Tagovi

Marijana Petir Smrznuto meso Označavanje proizvoda Datum klanja Svinjetina Potrošači Inforimiranje potrošača Manipulacija podacima