Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 10.11.2014. 15:50

Koliko je pesticida u hrani koju jedemo?

Hrvatska hrana na EU tržištu može parirati samo kvalitetom i zdravstvenom ispravnošću.

  • 186
  • 9
  • 0

Iako je hrvatska hrana dosta sigurna i kvalitetna po pitanju sadržaja pesticida u prehrambenim proizvodima, nikad dovoljno prostora za edukaciju i napredak. U Laboratoriju Euroinspekta koji je ovlašten za takve vrste ispitivanja i koji se bavi analizom hrane i proizvoda, sve više je uzoraka koji dolaze iz integrirane i eko poljoprivredne proizvodnje - sustava Global GAP.

Zastupljenost pesticida u gotovim proizvodima

Hrvatska hrana na EU tržištu može parirati samo kvalitetom i zdravstvenom ispravnošću. "Naša iskustva su takva da je u Hrvatskoj koncencionalna poljoprivreda gotovo napuštena jer nam uzorci dolaze iz proizvodnje u kojoj se iznimno pazi na sadržaj, primjenu i rezidue stranih tvari, pesticida i ostalih okolišno štetnih sredstava u finalnom proizvodu.

Provode se vrlo rigorozne kontrole jer dopuštene koncentracije pesticida jako se kontroliraju i minimalne su u takvoj proizvodnji tako da je proizvođaču najvažnije dokazati kako je njegov proizvod zaista sigurniji za konzumaciju, a time i kvalitetniji", kaže Goran Stuhne iz Euroinspekta.

Sam sustav kontrole unutar kontrolirane proizvodnje jamče stanice koji ga provode. Institucije i privatni subjekti koji se bave uzorkovanjem robe nastoje proizvođačima izaći u susret i što se cijena tiče. "Preventivno smo uspjeli smanjiti upotrebu i razviti svijest o korištenju štetnih tvari za ciljane proizvode."


Tagovi

OPG Izvoz hrane Sigurnost hrane Prehrambeni proizvodi Sadržaj pesticida Euroinspekt Laboratorij Zdravstvena ispravnost Kvaliteta Edukacija Okrugli stol


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]