Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promet roba
  • 24.09.2015. 09:15

Koliko će blokada granice oštetiti opskrbni lanac?

Zatvorene granice zbog izbjegličkog vala sigurno će najviše štete nanijeti gospodarstvu. Najviše trpe Agrokor, Ricardo i Agrofructus.

Foto: depositphotos.com, ginasanders
  • 323
  • 31
  • 0

Hrvatske granične vlasti su s nedjelje na ponedjeljak zatvorile za teretni promet prijelaz Bajakovo, jedini koji je na granici sa Srbijom ostao otvoren od početka izbjegličke krize. To je duž autoceste na srpskoj strani stvorilo kolonu dugu desetak kilometara i otežalo normalan promet, ali i u jednom periodu zaustavilo i otežalo promet roba između dvije zemlje.

Iako je Vlada RH u utorak poslijepodne je donijela odluku da će preko Bajakova puštati svu kvarljivu robu, djelomična deblokada je razljutila vozače kamiona sa srbijanske strane koji su u znak prosvjeda u utorak navečer blokirali prijelaz i propuštali u Hrvatsku samo osobna vozila. Nakon primjene srpskih protumjera, s terena saznajemo da je sada onemogućen ulaz u Hrvatsku svima koji imaju srpske putovnice.

Najviše trpe Agrokor, Ricardo i Agrofructus

Zatvorene granice zbog izbjegličkog vala sigurno će najviše štete nanijeti gospodarstvu. I to ne samo Hrvatske i Srbije. U Koncernu Agrokor, čije se tvrtke nalaze i u Hrvatskoj i Srbiji govore da se nalaze u poteškoćama s protokom roba. Najveći hrvatski cestovni robni prijevoznik, tvrtka Ricardo, zbog zatvorenih graničnih prijelaza također trpi gubitke. Dnevno na pravcu Bajakova prometuje 15 do 20 teretnih vozila Ricarda.

U pitanju su kamioni koji prometuju ne samo prema Srbiji nego i prema Makedoniji, Kosovu. Za one koji prevoze robe prema Rumunjskoj i Bugarskoj ili iz tih zemalja postoji alternativa prijevoza preko Mađarske. Direktori ovih tvrtki smatraju kako nema razloga zbog velikog broja izbjeglica blokirati teretni promet, posebice jer već postoje kvalitetne granične kontrole kamiona.

Blokada Bajakova i trgovinski rat između Hrvatske i Srbije koštat će Agrofructus iz Donjeg Miholjca najmanje milijun eura. Tolika je vrijednost izvoza 3.000 tona jabuka iz voćnjaka u Slavoniji srpskom kupcu. Dogovor sa srpskom tvrtkom Agrofructus VIP bio je da im oni daju plastičnu ambalažu za berbu koju zatim punu vraćaju nazad. Ambalaža im sad ne može stići, a rokovi za berbu ističu. O kakvoj se velikoj količini jabuka radi najbolje govori podatak da za njihov prijevoz treba od 150 do 170 šlepera. Osim jabuka, šefa Agrofructusa brine i kako će uvesti papriku iz Srbije i Makedonije za proizvodnju ajvara.

Najgora su kašnjenja, jer čekanje i čepovi mogu stvoriti zastoje u cijelom nabavnom lancu. Koliki će biti razmjeri štete, zasad je teško procijeniti, ali štete će sigurno biti. Nisu pomogle ni prijetnje istovaranja robe koja se prilikom silnog čekanja pokvarila.

Radikalna suspenzija trgovačkih ugovora?

I HGK apelira da koridori za protok roba prema Srbiji budu otvoreni. Čelništvo Hrvatske gospodarske komore i nekoliko tvrtki koje izvoze robe i usluge u Srbiju apelirali su na Vladu da učini sve da gospodarski koridori za protok roba prema susjednoj Srbiji budu otvoreni. Partneri iz Srbije upozoravaju da bi odgovor srbijanske vlade na postupke Zagreba mogao biti i radikalna suspenzija trgovačkih ugovora. U HGK-u su napomenuli kako je dnevni izvoz u Srbiju veći od milijun eura, godišnji izvoz u Srbiju je oko 500 milijuna eura, a ta zemlja je šesto najvažnije tržište za hrvatske proizvode.

Foto: depositphotos.com, ginasanders


Tagovi

Zatvorene granice Srbija Opskrbni lanac Makedonija Kosovo Teretni kamioni Ricardo Agrokor Agrofructus


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."