Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trihineloza
  • 27.09.2018. 14:30

Kod velikog proizvođača pronađeno puno svinjskog mesa zaraženog trihinelom!

Od ukupno 879 životinja pozitivno je bilo 155 odnosno 17,63 posto, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Bigstockphoto/hrabar
  • 5.690
  • 284
  • 0

Veterinarske su inspekcije kod velikog proizvođača mesa na istoku Hrvatske pronašli natprosječno veliki postotak svinjskog mesa zaraženog parazitom trihinelom. 

"Trihinela je utvrđena na jednoj tovnoj farmi svinja u Slavoniji pregledom mesa na liniji klanja. Svinje s te farme zaklane su u tri klaonice. Od ukupno 879 životinja pozitivno je bilo 155 odnosno 17,63 posto. Kontrolno tijelo – Veterinarska ambulanta Valpovo utvrdila je prisutnost trihineloze, a Veterinarska inspekcija je naložila da se trupovi zaraženih životinja i nusproizodi neškodljivo uklone što je i učinjeno.

Vlasnik životinja dobio je rješenje da u roku od 30 dana sve svinje za koje postoji sumnja na zarazu zakolje u registriranim objektima. Vlasnik životinja ima pravo na naknadu po tržišnim cijenama (između 9-9,5 kn/kg). Danas će biti zaklano preostalih 112 svinja i neškodljivo uklonjeno", stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na naš upit. 

Kako su dodali, brzom intervencijom Uprave za veterinarstvo i kontrolnog tijela Veterinarske ambulante Valpovo otkrivena je bolest svinja. Meso tih svinja nije završilo na tržištu i potrošači mogu biti sigurni. Time se još jednom potvrdilo da sustav zdravstvene sigurnosti hrane na visokoj razini i dobro funkcionira. Veterinarska inspekcija na terenu provodi daljnje nadzore kako bi se utvrdio izvor zaraze o čemu ćemo izvijestiti javnost.

"Trihineloza u domaćih svinja tijekom 2016. godine utvrđena je u 12 svinja, a tijekom 2017. u pet. Ove godine, osim na ovoj farmi, trihinela je još utvrđena na četiri manja gospodarstva. U prošloj godini pretraženo je 969.522 svinja (uključujući i klanje za vlastite potrebe). Za sada prema podacima s kojima raspolažemo nema pokazatelja da se radi o pojačanom riziku, međutim, temeljem sadašnje situacije Ministarstvo poljoprivrede će poduzeti odgovarajuće mjere.

Pretraga svake zaklane svinje na trihinelu je siguran način da se otkrije trihineloza. Termička obrada mesa (kuhanje, pečenje) uništava uzročnike trihinele, dok soljenje, sušenje i dimljenje mesa ne uništava", zaključuju u odgovoru. 

Podsjećamo, trihineloza je parazitarna bolest do koje dolazi nakon unosa sirovog ili nedovoljno pečenog mesa. Spada među zoonoze odnosno zarazne bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama. Za čovjeka je najvažnija karika u prijenosu bolesti domaća svinja, a bolest se očituje bolovima u mišićima, vrućicom, edemima lica i vjeđa, preosjetljivošću na svjetlost te (ponekad) ružičastim osipom. 


Tagovi

Svinjsko meso Trihineloza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#rokali smo od jutra do sutra (neki 😎) 🤟🏼.

Tnx @agroklub 🌱 na povjerenju! #donagodinu 😸