Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada ulja
  • 30.09.2016. 15:00

Kilogram prerade maslina uljare naplaćuju 1,5kn

Uljara vlasnika Remigia Benvenuga u Krasici na sat u prosjeku obradi 1.600 kg maslina, a pismene predbilježbe ne primaju. Okupljaju kažu tristotinjak maslinara iz okolice Bujštine, ali i šire.

Foto: bigstockphoto.com, Jarnos Holappakis
  • 4.406
  • 373
  • 0

Koliko ti je bacilo? Ovih se dana to pitaju maslinari koji su krenuli u berbu i preradu plodova. To više jer uljare u ovo doba započinju s radom odnosno preradom maslina, baš kao i uljara vlasnika Remigia Benvegnua (40) iz istarske Krasice.

Ustrojio je on uljaru 2010. godine, dok joj je 2011-te bila prva radna godina. Uljara broji oko 500 četvornih metara postrojenja, ima prostor za skladištenje, punjenje, degustacije. U potonjem obitelj predstavlja i vlastita maslinova ulja koja dobivaju od 1.500 svojih stabala.

O tome zašto je otvorio uljaru, Remigio kaže kako su se i njegovi roditelji bavili maslinarstvom pa je "valjalo plodove negdje i preraditi." Tako su od ušteđevine, ali i kredita za ustroj uljare, koju pohodi oko 300-tinjak maslinara, cjelokupnu investiciju platilii oko milijun eura.

Kada krene, prerada ne prestaje 60 dana

"To još uvijek otplaćujemo", kaže Remigio dodajući kako "kada krene prerada, uljara ne prestaje s radom gotovo 60 dana". Ta je brojka doduše bila prijašnjih godina, a zadnjih se nešto smanjila pa je to po prilici 50 dana. Osim Istrijana, masline na preradu donijeli su mu kaže čak i maslinari iz Zadra.

Pismene predbilježbe ne prima jer se dogodi da se najavi jedna kilaža maslina, a na kraju ih bude manje ili više, zato su zahvalnije usmene najave telefonom. Kapacitet postrojenja kada (za)počne s radom su dvije tone na sat, iako ih u pravilu toliko ne bude jer prosjek je 1.600 kg.

Prerada maslina po kilogramu ploda 1,5 kunu

Po kilogramu ploda, uljara naplaćuje 1,5 kunu, a obrada ovisi o tome "koje su sorte maslina ušle u proces, jer one koje imaju više ulja u plodu gube polifenole. Masline zato treba brati kada im je zrelo dvije trećine ploda, a kada počnu mijenjati boju u žuto, to znači da su već u fazi zrenja. Kada ih maslinari donesu, masline se prvo važu odnosno idu na odlišćavanje, pranje, mjerenje, miješanje, prešanje, separaciju ulja od vode."

Ciklus prerade traje oko sat vremena, a sve je u postrojenju, kaže naš sugovornik "hladno prešano ulje jer nema dodatka tople vode u pasti od maslina, ne grije se, pa čuva kvalitetu ulja kojem tako ostaje miris, okus, polifenoli".

Za prijavljenu bocu prodanog maslinovog ulja poticaj 10 kuna

Za posao sa maslinovim uljem ne prima poticaje od države, ali oni postoje za nasade odnosno za prijavljenu prodaju litre ulja poticaj je 10 kuna. O tome zašto se smanjilo vrijeme prerade sa 60 na mjesec i pol dana naš sugovornik kaže kako ljudi već neko vrijeme u desetak dana žele "sve pobrati i preraditi što baš i ne ide".

Uljar ne namjerava širiti postrojenje jer je sa kapacitetom i strojevima koje posjeduje zadovoljan, a riječ je o proizvodnoj liniji "Pieralisi". Tržište je kaže Remigio, kada je o strojevima riječ, izbacilo novu centrifugu koja odvaja koštice od komine, ali to ne utječe na kvalitetu prerade. Zato će on ostati na sadašnjoj liniji koja se redovito servisira dva puta godišnje, a košta od 30.000 do 50.000 kuna.

Foto: bigstockphoto.com, Jarnos Holappakis


Tagovi

Uljara Krasica Remigio Benvegnu Prerada Masline


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.