Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kava Arabica
  • 03.07.2017. 10:30

Kava prva na udaru klimatskih promjena, prijeti nestašica?

Etiopija spada u pet najvećih proizvođača kave na svijetu. Stoga je prilično alarmirajuća studija prema kojoj 39 do 59% zemlje na kojoj se danas u Etiopiji uzgaja kava, do kraja stoljeća neće biti pogodna za proizvodnju.

Foto: Pixabay/wasilisawasnoch
  • 1.212
  • 81
  • 0

Klimatske promjene, vidljivo je na desetini projekata, sigurno će imati veliki utjecaj na poljoprivredu. Pojedine kulture morat će se uzgajati na hladnijim lokacijama ili višoj nadmorskoj visini kako bi proizvodnja bila slična današnjoj. Prema novoj studiji britanskih i etiopijskih znanstvenika, prva kultura koja će značajno osjetiti promjenu klime je kava. Točnije etiopijska kava, piše modernfarmer.

Arabica kava, vrsta koja čini većinu svjetske kave, potječe iz viših predjela Etiopije i danas čini četvrtinu izvoza te zemlje i zapošljava 15 milijuna etiopijskih farmera. Mnoga od najboljih zrna dolaze iz te afričke zemlje i Etiopija spada u pet najvećih proizvođača kave na svijetu.

Stoga je prilično alarmirajuća studija prema kojoj 39 do 59% zemlje na kojoj se danas u Etiopiji uzgaja kava, do kraja stoljeća neće biti pogodna za proizvodnju. Postoje i naznake da zemlja hrli takvoj katastrofalnoj budućnosti. Velike suše pogodile su Etiopiju proteklih nekoliko godina, dovodeći cijelu zemlju u situaciju da neće moći proizvesti dovoljno hrane za svoje potrebe.

Nova studija predlaže da se plantaže kave premjeste na trenutno neiskorištena zemljišta, no i tu postoji problem. Kao prvo, neke su plantaže stare više od 100 godina i nije ih jednostavno preseliti. Drugo, što će se dogoditi kada i nova zemlja postane nepogodna, a nema više prostora za daljnji uzgoj?

Foto: Pixabay/wasilisawasnoch0


Tagovi

Kava Arabica Etiopija Klimatske promjene


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.