Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitoproizvod
  • 04.05.2023. 10:00
  • Karlovačka, Karlovac

Karla svježe tjestenine imaju novu liniju od sto posto domaće durum pšenice

Stručni tim Žitoproizvoda razvio je i pet potpuno novih jedinstvenih proizvoda na hrvatskom tržištu, nepunjenu svježu tjesteninu, točnije pljukance raznih okusa, čulo se na prezentaciji Karla svježe tjestenine na Žitnoj lađi u Karlovcu.

Foto: Marinko Petković
  • 1.496
  • 121
  • 0

Mlinarska i pekarska tvrtka Žitoproizvod iz Karlovca, predstavila je brend Karla svježe tjestenine od sto posto domaće durum pšenice, koji su razvili uz pomoć vlastite recepture, te na taj način radno proslavili svoj 77. rođendan, koji  je obilježila i globalna kriza zbog priljeva jeftine ukrajinske pšenice na EU tržište.        

"Priča se da se u Karlovcu nešto fino kuha pa smo odlučili promociju novog brenda svježe tjestenine održati u selu Brođani, koje se nalazi uz rijeku Kupu, po kojoj plovi Žitna lađa Zora, koja je zapravo replika drvenog broda kakav je još u 18. stoljeću prevozio žito te povezivao Karlovac s dalekim Temišvarom i Dunavom sve do Crnog mora", kazao je uvodno predsjednik Uprave Žitoproizvoda Vanja Hanić, čije su poslovanje lani obilježile drastične cijene žitarica, više od 400 eura po toni pšenice, a sada osjećaju i inflatorni pritisak.   

Njoki, fuži i pljukanci bez umjetnih bojila

Prema njegovim riječima, zadovolji su širinom nove linije jer su dosad 60 do 70 posto radili mlinarske proizvode za privatne robne marke, a osobito su ponosni na činjenicu da su samostalno razvijali recepture i isprobavali razne kombinacije. Naime, tvrtka, osim golemih silosa sa žitaricama. ima vlastiti analitički laboratorij te vrhunske tehnologe kao i predane stručne kolege iz proizvodnje, koji omogućuju da unutar tvrtke dođu do jedinstvenih i originalnih receptura, kakve su ove iz nove Karla linije, ističe Hanić.  

Dio novih proizvoda iz Karlovca 

Kako se čulo, sastoji se od ukupno devet proizvoda od kojih su tri poznata od ranije: popularni njoki, fuži i pljukanci, koji su dobili novo ruho i poboljšanju recepturu. Novi član Karline obitelji  sada su i šurlice koje, kao fuži i pljukanci, ne sadrže konzervanse, umjetna bojila, arome i pojačivače okusa. Stručni tim Žitoproizvoda razvio je i pet potpuno novih jedinstvenih proizvoda na hrvatskom tržištu, nepunjenu svježu tjesteninu, točnije pljukance raznih okusa (rajčica, špinat, crnilo sipe) te blago pikantnu vrstu naziva Okusi Orijenta s dodatkom čilija i kurkume.

Otkupe i prerade 8.000 tona pšenice  

Tu je, kažu, i proizvod koji je postao gastro 'must have'. To su fuži sa Zigante tartufima, intenzivnog okusa i arome za sve ljubitelje pravih tartufa. Kad je o sastavu riječ, cijela nova linija nepunjene tjestenine sastoji se od 100 posto krupice od durum pšenice te ne sadrži umjetna bojila, konzervanse, pojačivače okusa i arome, bez dodane je soli i masnoća, dok su popularni njoki rađeni od 100 posto krumpirovog tijesta, također bez umjetnih bojila i pojačivača okusa.

Kako sljubiti tjesteninu s finim, kreativnim umacima poput primjerice pikantnih pljukanaca 'Okusi Orijenta' s gljivama i humusom ili pljukanaca s rajčicom koji dominiraju u umaku od ricotte, tikvica i pršuta pokazao je karlovački bloger Hrvoje Stojanov, koji je ujedno i 'dežurni' kuhar kreativne Karline kuhinje, koja se kao format nalazi na web stranici brenda. U njoj se svakog dana može pronaći inspiracija za pripremu ukusnih, ali i brzih obroka.

Nije samo do priče, doista je tako 

Budući da je Žitna lađa replika teretnog broda pa nema klasičnu kuhinju, sljubljivanje nove tjestenine i Hrvojevih umaka vješto je napravilo osoblje restorana Žganjer u kojem su uz slane delicije napravljene i dvije ukusne štrudle (štrudla jaškovskog baruna i štrudla od višanja, op.a.) za koje je korišteno Karlo brašno.  

Svi proizvodi, a godišnje se radi o otkupu i preradi između 7.000 i 8.000 tona pšenice, te gotovo 4.000 tona pekarskih proizvoda, kao i 6.000 do 7.000 tona brašna, odnosno 600 do 800 tona svježe tjestenine, kupcima su dostupni na policama velikih trgovačkih lanaca te u dvije maloprodaje Žitoproizvoda u Karlovcu.


Fotoprilog


Tagovi

Žitoproizvod Brend Karla Svježa tjestenina Domaća durum pšenica Vanja Hanić Hrvoje Stojanov


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]