Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navike kupnje
  • 10.04.2020. 15:00

Kakvu hranu Europljani kupuju tijekom pandemije koronavirusa?

Podaci o maloprodaji iz prvih tjedana ožujka pokazuju kako su kupci u Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji, ne samo dramatično povećali potrošnju hrane s dugim rokom trajanja nego su smanjili kupovinu određenih delikatesa uobičajenih za narode ovih europskih zemalja.

Foto: Depositphotos/MitaStockImages
  • 898
  • 56
  • 0

Toaletni papir postao je simbol globalne panike koju je među Zemljanima raširio virus SARS-CoV-2, od milja zvan korona. Drugi je vjerojatno kvasac, bilo svježi ili u vrećicama, pa čak i pivski. Naravno, nismo stali samo na ovome. Sve nas je zanimao rok trajanja određene hrane, a mnogi su se odrekli luksuza poput delikatesne hrane ili skupog alkohola. 

Stvaranje zaliha: Znate li koliko koja hrana ima rok trajanja?

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa nije promijenila samo socijalne i radne navike već i način na koji jedemo i što kupujemo. U supermarketima se potrošilo puno više nego li koji mjesec prije, a što je potaknulo stvaranje zaliha i zatvaranje restorana. 

Pala potražnja za proizvodima veće vrijednosti

Podaci o maloprodaji iz prvih tjedana ožujka pokazuju kako su kupci u Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji, ne samo dramatično povećali potrošnju hrane s dugim rokom trajanja nego su smanjili kupovinu određenih delikatesa uobičajenih za narode ovih europskih zemalja. 

Skup podataka tvrtki za istraživanje tržišta IRI i BCG za prvi tjedan ožujka pokazuje da se prodaja u kategorijama proizvoda od papira, zdravstvenih proizvoda i pakirane hrane znatno povećala u sve tri zemlje.

Ova promjena u navikama kupnje napravila je ogroman pritisak na lance opskrbe hranom i nije prošla nezapaženo od strane političara. Ministri poljoprivrede EU-a prošli su tjedan razgovarali o tome trebaju li prilagoditi politike onome što nazivaju "velikim promjenama u obrascima potrošnje", navodi se u dokumentu u posjedu portala Politico.

"Potražnja za proizvodima veće vrijednosti, kao što su vino, riba, cvijeće znatno je oslabila; u slučaju cvijeća potpuno je pala. Suprotno tome, potražnja za proizvodima poput riže, tjestenine, jaja, konzervirane robe, trajnijeg voća i povrća naglo je porasla", kaže se u dokumentu.

Traži se piletina i zečetina

U prvih osam dana ožujka je u tri spomenute zemlje prodaja alkoholnih pića porasla, osim u Francuskoj gdje je pala za oko 4 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovaj je pad navodno potaknuti padom prodaje skupljih šampanjaca. I u Italiji se kupovalo manje šampanjca, ali za 14 posto više piva. Pored toga, Talijani su se u odabiru vina vodili krilaticom "kupujmo domaće" pa su kupili 13 posto više domaćeg vina, odnosno za 14% manje inozemnog. 

HGK: Za Uskrs manja potrošnja, ali veća potražnja za domaćim proizvodima

Kada je riječ o hrani, pala je prodaja grickalica i gotovih školskih obroka, ali i ribljih jela, aromatizirane vode te veganskih zamjena za sir. 

Kupovina jeftinijeg mesa poput piletine je porasla, za 33 posto, a pala skuplje teletine i to za 64% te konjetine za 62%. Talijani su taj tjedan kupili četiri puta više mesa kunića u odnosu na prošlu godinu. 

Prodaja brašna i kvasca u toj se zemlji utrostručila u tjednu od 9. do 15. ožujka. 

Naravno, i prodaja tjestenine i riže je porasla, u Francuskoj u prvom tjednu trećeg mjeseca čak za 70 posto. Isti taj tjedan Talijani su za 61 posto više kupovali suhe mahunarke poput graha, graška, leće, slanutka i drugih. Britanci, čini se, nisu skloni kuhanju. Naime, ondje je taj tjedan porasla prodaja konzerviranog mesa za 73% te gotovih juha za 60%. 

Rezultati koji su najviše iznenadili je udvostručena kupovina mandarina i kobasica od piletine u Italiji i Francuskoj. 

Vjerujemo kako bi istraživanje navika kupnje i u našoj zemlji dalo slične rezultate. 


Tagovi

Navike kupnje Istraživanje Pandemija Jeftino meso Potražnja Tržište Koronavirus


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo