Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rakije
  • 05.08.2018. 15:00

Kako očuvati voćnu aromu kod rakija?

Za očuvanje voćne arome kod rakija neophodno je da se pažljivo odradi svaka faza proizvodnje od fermentacije do destilacije i prepeka jer svaka od tih faza nosi rizik da se dio voćne arome i kvaliteta rakije izgubi.

Foto: Flickr / brankomaster
  • 6.727
  • 427
  • 0

Kada se razmišlja o voćnim rakijama, prva asocijacija ukazuje na dobru i kvalitetnu rakiju. Kod tih rakija vrlo je važno očuvati aromatičnost voća od kojeg je rakija načinjena. Da bi se kod voćnih rakija očuvala aroma, kako ističe savjetodavka Zorica Petkanić, tijekom proizvodnje i čuvanja, neophodno je pridržavati se određenih pravila i uputstava.

Za očuvanje arome najvažniji period vrenja

Posebnu pažnju treba obratiti tijekom vrenja voća, zato što se tada najveći dio aromatičnih tvari gubi. Na gubljenje arome voćnih rakija, također, utječu prisustvo stranih primjesa, nečistoća, trulost voća i prisustvo koštica u komu. Kako bi se to izbjeglo, voće prije nego što se stavi na vrenje, treba dobro oprati, odstraniti trule dijelove i koštice jer one u sebi sadrže cijanovodičnu kiselinu, vrlo štetnu po zdravlje ljudi. Sam proces vrenja vrlo je bitan za očuvanje aromatičnosti voćnih rakija. U tehnologiji proizvodnje voćnih rakija, proces vrenja ne smije biti jako buran jer visoka temperatura brzo uništava aromatične tvari, pa one ne stignu prijeći u kominu i destilat. Iz tih razloga je važno sniziti temperaturu vrenja, što se naročito odnosi na marelicu.

Fermentacija se poboljšava dodavanjem kvasca

Fermentacija plodova se poboljšava dodavanjem matičnog ili svježeg kvasca, zato što je praksa pokazala da je dodavanje kvasaca tijekom fermentacije bolja opcija od puštanja da se fermentacija spontano odvija, da bi se očuvala aroma voćnih rakija. Na kvalitetu komine, tijekom proizvodnje voćnih rakija, znatan utjecaj ima i vanjska temperatura.

Za fermentaciju odabrati prostoriju gdje se može regulirati temperatura

Visoka vanjska temperatura izaziva pregrijavanje komine, pa se preporučuje da se vrenje obavlja u prostorijama u kojima je moguće regulirati temperaturu. Ako za vrijeme vrenja, ipak, dođe do podizanja temperature komine iznad 20°C, kominu treba odmah rashladiti dodavanjem svježeg koma ili dodavanjem vode. Na ovaj način će se sačuvati aroma voća od koga se rakija pravi.

Ne kasniti s procesom destilacije

Čim komina provri, treba pristupiti destilaciji. Jer svako duže zadržavanje komine dovodi do zakiseljavanja i razgradnje aromatičnih tvari. Komina od voća je često gusta, pa tijekom destilacije može doći do zagrijavanja i zagorjelosti. Da bi se ovo izbjeglo, kominu treba razblažiti. Patoka, također, utječe na aromatičnost, pa je potrebno tijekom destilacije izdvojiti prvenac i patoku.

Aroma se može izgubiti i tijekom pretakanja kod prepeka

Ako se pridržavamo navedenih uputstava, nakon destilacije ćemo dobiti meku, voćnu rakiju, izražene arome na voće od kojeg se dobiva. Od intenziteta arome ovisit će i intenzitet rakije u prepeku. Voditi računa i prilikom pretakanja rakije kod prepeka jer i tada može doći do određenog gubitka arome rakije. Da se to ne bi dogodilo, prije prepeka, dodaje se mekoj rakiji određena količina provrele komine od istog voća. Tako pripremljena voćna rakija od marelice, breskve, kruške, šljive, jabuke ili dunje, sačuvat će svoju aromu, a organoleptička svojstva će najviše doći do izražaja.


Tagovi

Rakija Aroma Zorica Petkanić Voće Fermentacija Vrenje Destilacija Prepek Vanjski faktori Voćna rakija Patoka


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#rokali smo od jutra do sutra (neki 😎) 🤟🏼.

Tnx @agroklub 🌱 na povjerenju! #donagodinu 😸