Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podravka i Rusija
  • 22.03.2017. 15:00

Kako je Podravka unatoč riziku osvojila Rusiju

Unatoč sankcijama Hrvatskoj, Podravka ostala na ruskom tržištu, čak i povećala prodaju!

  • 1.420
  • 163
  • 0

Nakon što su Rusiji zemlje Europske unije i brojne važne države svijeta uvele ekonomske sankcije, ruska administracija je početkom 2014. uvela protusankcije pa su se mnogi povukli s velikog ruskog tržišta, ali ne i koprivnička Podravka, jedan od najpoznatijih, ako ne i najpoznatiji hrvatski brend.

Russia Beyond the Headlines se potrudio i istražio kako je to uspjelo hrvatskom proizvođaču hrane poznatom na svjetskom tržištu koji je od uvođenja sankcija (i) Hrvatskoj uspio u Rusiji opstati i povećati prodaju za čak 55%.

Potpredsjednik Podravke u Rusiji i zemljama Zajednice nezavisnih država Damir Prelog objasnio je da su upravo u Koprivnici predložili riskantan poslovni potez koji je ipak, u konačnici, donio neočekivano dobar rezultat. Prelog podsjeća da je Podravka tada bila u Rusiji nazočna već 47 godina i u kratkom vremenu su morali odlučiti hoće li ostati ili otići s ruskog tržišta.

Napet period riskantnih poteza

"Ponudio sam upravi da registrira poduzeće u Rusiji i to je bio presedan, nitko nije znao kako će to završiti. U dva tjedna registrirano je poduzeće OOO Podravka i od te godine kompanija aktivno izgrađuje novi poslovni model rada na ruskom tržištu, preuzima uvoz, distribuciju, sklapa ugovore s velikim federalnim lancima. Danas Podravka ima direktne ugovore s vodećim trgovačkim lancima u Rusiji, dok s regionalnim lancima i OPT-om radimo preko distributera", pojašnjava Prelog, dodajući kako dojučerašnji distributer novu odluku Podravke nije blagonaklono prihvatio jer je izgubio veliki posao pa su razgovori bili vrlo napeti, dramatični i žestoki, ali ga je smirilo što je ipak dobio posao distribucije Podravkine robe u regiji, ruskom susjedstvu.

Danas Podravka kontrolira uvoz robe u Rusiju

Danas, podsjeća Prelog, Podravka nadzire 80% direktne prodaje glavnim korisnicima i distributerima, a u potpunosti kontrolira uvoz robe u Rusiju i distribucijsku mrežu. Pojašnjava kako mu je dobro došlo iskustvo života u Moskvi od 2003. do 2007. kada je upoznao ruski mentalitet i kako Rusi posluju pa je jednostavno nazivao trgovačke lance i dogovarao dopremu robe bez distributera.

Iskoristili deficit robe na policama

"Prvi lanac s kojim smo se uspjeli dogovoriti o prodaji bez distributera je bio lanac Magnit. Malo tko je vjerovao da će to uspjeti jer u Rusiji sve ide prema utvrđenom planu i vrlo je teško nekoga zaobići, ali lanac je već izgubio puno partnera i na policama se vidio deficit robe. Rusi tada još nisu počeli aktivno proizvoditi robu koja nedostaje zbog protusankcija. Nakon Magneta je već bilo puno lakše dogovoriti se s drugim lancima", kaže Prelog. Uspješno su se nosili i sa zabranom uvoza smrznutog voća i povrća u Rusiju.

Preuzeli značajan udio tržišta - Top 5

"Zbog sankcija uvedenih 2014. naša kompanija je iskoristila tu mogućnost i preuzela značajan udio na tržištu zbog poremećaja uvoza ove kategorije proizvoda iz Europske unije. Kompanija Podravka u outsourcingu proizvodi svoju produkciju u Srbiji pod brendom Podravka, podvrgava nju dubokom zamrzavanju, uvozi i daje mogućnost ruskom potrošaču da je kupi u svim velikim lancima. U roku od dvije godine, otkako radimo s ovom robom, ušli smo u top 5 najvećih dobavljača smrznutog povrća u Rusiji. Tako smo mi na kraju jako dobro iskoristili krizu i sankcije. Prije krize smo imali 60 proizvoda na ruskim policama, a sad ih imamo 200! Od rujna 2016. prodaja je narasla za 55.2%", kaže Prelog.

Crveno-bijelo pakiranje Vegete za Sovjetski savez

Dodaje kako se protiv krivotvorina Podravkinih proizvoda bore u suradnji s ruskim sigurnosnim službama jer su od 2001. do 2006. otkrili najviše krivotvorina u ruskim trgovinama pa i megapopularne Vegete u kojoj je bila sol s dodacima opasnim za ljudsko zdravlje i prodavala se po 15 rublja ili dvije kune.

Kao zanimljivost Damir Prelog spominje da je crveno-bijelo pakiranje Vegete od 75 grama svojevremeno posebno dizajnirano za Sovjetski Savez, jer je crvena boja bila simbol tadašnje politike tadašnje velike socijalističke države.


Tagovi

Rusija Podravka Ekonomija Hrana Izvoz Prodaja Tržište Sankcije


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]