Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava hrana
  • 09.06.2019. 15:00

Kako od soje napraviti mlijeko, kavu ili šniclu

Soja se kod nas i u svijetu uglavnom uzgaja za stočnu hranu, ali u posljednje vrijeme sve se više upotrebljava i u ljudskoj prehrani. Donosimo recept kako da sami napravite mlijeko, kavu, šnicle i 'mesne' okruglice od soje.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 1.426
  • 77
  • 0

Od sojinog brašna proizvodi se kruh pogodan za dijabetičare, zatim mlijeko, sir (tofu), kiselo mlijeko, jogurt i drugi proizvodi. Međutim, od soje se mogu pripremati i kava (bez kofeina), šnicle, 'mesne' okruglice kao i druge vrste namirnica, a kažu da je u svijetu poznato oko 150 jela od soje. Za Agroklub diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije, Dragana Veljković, savjetuje kako da sami napravite mlijeko, kavu, šnicle i 'mesne' okruglice.

Mlijeko je kao kravlje, ali znatno jeftinije

Po sastavu i hranjivim vrijednostima, sojino mlijeko slično je kravljem. Nema specifičan miris i okus, a kada imate sojino zrno, onda vam je napitak od ove uljarice uvijek pri ruci i bez odlaska u kupovinu.

Priprema se jednostavno. Da bi se dobila jedna litra mlijeka, potrebno je soju oprati i potopiti u vodu (12 do 24 sata), 130 grama sojinog zrna. Nakon što odstoji u vodi, zrna se samelju na stroju za mljevenje mesa. Ovako dobivena smjesa pomiješa se s jednom litrom vode, doda se jedan vanilin šećer i jedan do dva grama kuhinjske soli. Posuda se poklopi na dva - tri sata, a za to vrijeme nekoliko puta dobro se promiješa. Poslije toga cijedi se kroz platnenu cjediljku.

Ovako dobiveno mlijeko može se kuhati, ali poput kravljeg, također može iskipjeti i zagorjeti. Sojino mlijeko na površini ima vrhnje, a njegova gustina može se regulirati dodavanjem vode prilikom pripreme. Inače, sojino mlijeko lakše se probavlja od ostalih vrsta mlijeka i mogu ga piti i djeca i stariji.

Za crnu kavu, zrna soje peku se u pećnici

Crna i bijela kava od soje ukusni su i hranjivi napici, bez kofeina i drugih štetnih sastojaka. Za dobivanje dobre zamjene za crnu kavu, zrna soje peku se u suhom limu dok ne pocrne, pazeći pri tom da budu ravnomjerno pečena i ne pregore.

Ovako dobivena "kava", samelje se u mlinu za kavu i kuha na isti način kao i obična crna. Ako se ova kava pomiješa s mlijekom od soje, dobiva se odličan topli napitak, sličnog ukusa bijeloj kavi.

Šnicla i 'mesne' okruglice s jajima i krušnim mrvicama

Zrna soje prvo se potapaju u slanu vodu u trajanju od 24 sata (žlica kuhinjske soli na pola litre vode). Zrna koja su odstajala, operu se čistom vodom, posole se i kuhaju dok ne omekšaju.

Za šnicle potrebno je 100 grama kuhane soje, koja se sitno samelje, doda se 100 grama krušnih mrvica, malo cijeđene rajčice, dva jajeta, sitno narezanog ili naribanog crvenog luka prema okusu, soli i bibera ili paprike. Ovakva masa dobro se izmiješa i oblikuje rolat. Peče se u pećnici oko jedan sat kao kruh. Prije nego što se potpuno ispeče može se premazati umućenim jajetom. Služi se narezano na šnicle s krumpir pireom.

Za 'mesne' okruglice potrebno je 200 grama skuhane i samljevene soje, jedno do dva jajeta, uz dodatak soli i bibera. Napravi se jedinstvena masa, a zatim se oblikuju loptice koje se malo nagnječe. Ovako dobivene loptice uvaljaju se u kukuruzno brašno ili sitne krušne mrvice i peku se na masti, kao i okruglice od mesa.

Pripremljena sojina masa se može čuvati u zamrzivaču

Iz prezentiranih recepata za jela od soje, vidi se da se najviše koristi soja natopljena u vodi ili skuhana pa samljevena na stroju za mljevenje mesa. "Kako je to zahtjevan posao, može se pojednostaviti time što se na ovaj način pripremi veća količina soje i čuva u zamrzivaču u pakiranjima. Tako će biti uvijek na dohvat ruke. Ovo umnogome ubrzava pripremanje i smanjuje posao", kaže Dragana Veljković.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Zdrava hrana Proizvodi od soje Sojino zrno Sojino mlijeko


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.