Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrznuto voće
  • 15.08.2020. 07:30

Je li smrznuto voće zdravo?

Svježe voće temelj je zdrave prehrane, ali što je s brzo smrznutim proizvodima dostupnim u trgovinama?

Foto: Jumpstory
  • 1.079
  • 399
  • 0

Bobičasto voće sadrži puno vitamina B i C, a samim tim je vrlo zdravo. Ipak, njegov je nedostatak što se može čuvati u hladnjaku samo kratko vrijeme, oko tri dana. Razlog je to zašto se mnogi potrošači odlučuju za brzo zamrznute verzije, bilo da kupe svježe pa ga zamrzavaju ili već gotove proizvode. 

Međutim, malo ljudi zna da nepravilno obrađeno voće koje se potom zamrzava može predstavljati rizik od virusa i infekcija, piše ruhr24.

Smrznuto voće treba prokuhati

Nekoliko studija pokazalo je da patogeni uključujući i viruse mogu preživjeti na bobicama smrzavanjem i tako se prenijeti na prerađene proizvode poput sirupa, sladoleda, slastica i slično. To može uzrokovati gastrointestinalne bolesti. Osim njih, na bobicama se mogu naći i ostaci pesticida.

Dakle, smrznute bobice ne treba odmah koristiti. 

Čak ni njihovo odmrzavanje nije dovoljno za ubijanje bakterija i virusa. Budući da većina virusa može preživjeti temperaturu od 20 do 60°C, dobro je prokuhati bobičasto voće nekoliko minuta prije nego što ga pojedete.

Konzerviranje voća na visokim i niskim temperaturama

No, kako ne bi dali šansu drugim klicama i virusima, stručnjaci preporučuju zagrijavanje na više od 90°C. Ta se metoda naročito preporučuje ranjivim potrošačkim skupinama poput male djece, starijih osoba i trudnica.

Kako izvještava njemački Savezni ured za zaštitu potrošača i sigurnost hrane, tisuće djece i adolescenata u Njemačkoj se razboljelo 2012. godine jer su u školi jeli smrznute jagode iz Kine koje su kontaminirane norovirusima.

Činjenica da ti virusi mogu doći i na bobicama, vjerojatno je posljedica onečišćene vode tijekom navodnjavanja i loše higijene tijekom žetve. Nepravilna oplodnja također može biti uzrok.

Covid-19 nađen i na ambalaži pilećih krilaca - raste zabrinutost o širenju putem hrane?

Podsjećamo da je u Kini potvrđen koronavirus na pakiranju uvezene smrznute morske hrane koja je stigla iz luke grada Dalian. I Novozelanđani sumnjaju da im je virus pristigao na uvezenim pakiranjima zaleđene hrane gdje je nakon 102 dana bez korone, potvrđeno četvero zaraženin. Isti virus, nađen je i na smrznutim pilećim krilcima iz Brazila. 


Tagovi

Smrznuto voće Svježe voće Zdravlje Virusi Bakterije Hrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]