Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sardina d.o.o.
  • 29.08.2013.

Jakovina otvara novi objekt tvrtke Sardina d.o.o.

Otvara se novi objekt tvrtke Sardina d.o.o., čijom se izgradnjom očekuje porast postojeće proizvodnje, ali i intenzivna proizvodnja novih proizvoda

Foto: RGBStock.com
  • 518
  • 44
  • 0

U duhu svoje novinarske devize dobrih primjera iz proizvodnje hrane, više smo puta pisali o bračkim ribljim konzervama iz Postira, a u svrhu širenja kulture te visokovrijedne hrane. U prvom su planu bili ručno (manufakturno) rađeni fileti jadranskog plavoperajnog ili plavorepog tunja. Riječju, mnogo je tuda ribarskih i radničkih žulja i znoja proteklo.

Sada je na 15 tisuća kvadrata nikla nova, jedna od najmodernijih svjetskih tvornica svih vrsta ribljih proizvoda, koja je promijenila panoramu Brača, ali i gospodarske i demografske karakteristike, posebice za nekoliko stotina zaposlenih. Uz pomoć banaka, oživotvorio ju je Mislav Bezmalinović, vaterpolistička legenda iz Kuće slavnih i o tome nas izravno izvijestio za nedavnog spremanja teme o uzgoju ribe, sportski, nesebično i bez protokola - kako sportašu i dolikuje.

Naime, ministar Tihomir Jakovina otvorit će novi objekt Tvornice za preradu proizvoda ribarstva tvrtke Sardina d.o.o. na Braču, 30. kolovoza 2013. godine u 12:00 sati.

Sardina d.o.o. bavi se ulovom, preradom i konzerviranjem ribe te uzgojem proizvoda marikulture na svojim uzgajalištima. Trenutna proizvodnja iznosi oko 17 milijuna konzervi godišnje, 1.540 tona proizvoda marikulture (od čega 640 tona bijele ribe te 900 tona tune).

Izgradnjom nove tvornice očekuje se naravno i porast postojeće proizvodnje na razinu od 40 milijuna konzervi godišnje, ali i intenzivna proizvodnja novih proizvoda, 15 milijuna proizvoda riblje paštete, 1.000 tona slane ribe te 2.000 tona smrznute ribe za izvoz. Kapacitet smrzavanja ribe u novoj tvornici iznosi 150 tona ribe dnevno a kapacitet skladištenja smrznute ribe čak 4000 tona.

Nova tvornica prostire se na 15.231 m2, a svojim se posebnostima svrstava u jednu od najmodernijih takvog tipa u Europi. Tehnologija proizvodnje je na najvišoj razini i omogućava kako maksimalnu kvalitetu proizvoda tako energetske učinkovitosti poslovanja, a ukupna investicija u izgradnju nove tvornice iznosi 250 milijuna kuna, od čega je 70 posto sredstava pribavljeno kroz HBOR-ove kredite, dok se preostalih 30 posto odnosi na vlastita ulaganja. Investicija je u okviru IPARD programa.

Inače, g. Bezmalinović nam je rekao, da je tvornica važna, jer je svojim kapacitetima i asortimanom (primjerice smrzavanje svake ribe pojedinačno) uzgojene ili divlje ribe, zbog turizma, zapravo izvoz na kućnom pragu.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Sardina d.o.o. Tihomir Jakovina IPARD HBOR Porast proizvodnje Marikultura


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt