Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mario Falamić
  • 29.10.2019. 10:30
  • Osječko-baranjska, Rakitovica

Iz Rakitovice za zapadna tržišta - Canibis, prva hrvatska suha hrana za pse

Meso nabavljaju od domaćih proizvođača, a kažu da najveći dio povrća i biljaka te biljnih prerađevina ovog složenog proizvoda dolazi iz vlastitog eko certificiranog uzgoja.

Foto: Vedran Stapić
  • 5.327
  • 1.184
  • 0

Oni su dugogodišnji ekološki proizvođači, kreativci i entuzijasti - i od malih nogu u proizvodnji hrane. Mario Falamić vlasnik je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva kojeg danas uspješno vodi, ali i trgovačkog društva Green life d.o.o. koje se bavi preradom sirovina dobivenih na vlastitim njivama.

Na oranicama oko Rakitovice, malog mjesta kod Donjeg Miholjca obrađuju 45 hektara nekonvencionalnih nasada žitarica, uljarica i industrijskog bilja. Tu uzgajaju i rotiraju konoplju, heljdu, pir, soju, kamilicu pa i muškatne tikve. Imaju Falamići i trajne nasade lijeske koju su lani dodatno proširili tako da trenutno broje 3 hektara mladih izvora orašastih plodova.

Prva pošiljka hrane za pse s kanabisom otišla put zapada 

"Kontinuirano radimo na povećanju prinosa i kvalitete finalnog proizvoda", kaže nam Mario, dok njegov stariji brat Mladen donosi vreće s proizvodima. Tržište pamti brojne proizvode proizašle iz ove obitelji, ali se ovaj izdvaja od prethodnih. I po ideji i po ambiciji.

"Napiši da je ovo sve naš proizvod. Od ideje do realizacije. 100% naš“, sugerira stariji brat ponosito pokazujući blještava pakiranja potpuno novog proizvoda. Vreće pakiranja prve hrvatske hrane za pse. Da priča bude ekskluzivnija, kažu ovi mladi agro poduzetnici, valja naglasiti da je prva takva globalno.

"Koliko je meni poznato, u svijetu ne postoji hrana za pse s konopljom. Postoje poslastice, ali ne i hrana. Dodatno, ova naša sadrži i jedan veći dio ekoloških sastojaka“, spremno će Mario dodajući da je baš ovih dana prva pošiljka otišla put zapadnih tržišta.

Odakle zamisao proizvoditi zdravu hranu za ljubimce i to s industrijskom konopljom, nameće se pitanje samo od sebe? "Uvijek smo imali pse“, kaže Mladen i naglašava kako se ideja slagala godinama i nekako spontano povezala s pričom o canabis sativi koju gaje za svoje Green Life proizvode.

Inovativna braća Falamić, Mario i Mladen

"Kupovali smo suhu hranu za naše ljubimce, ali često nismo bili zadovoljni jer to psi ponekad nisu željeli jesti", nastavlja naš domaćin priču o početcima. Time su preuzeli sve konce u svoje ruke. Ispitivali su različite recepture i tražili dobitnu kombinaciju. Inzistirali su na tome da mora zadovoljiti tri uvjeta. Prvi da sastojke mogu sami uzgojiti, drugi da su korisni za životinju i treća da na koncu psi rado jedu. I naposljetku kreirali proizvod naziva Canibis koji se kategorizira u tzv. super premium segment tržišta.

Ime kombinacija latinskih naziva

Osebujno ime dolazi od latinskog naziva za porodicu pasa (lat. pas = canis), a istovremeno podsjeća na kanabis koji se nalazi na popisu sastojaka (lat canabis sativa = industrijska konoplja) ove hrane za najboljeg čovjekovog prijatelja. Priča se zakotrljala pa se danas ova hrana za ljubimce može kupiti u trgovinama Zvjerinjak u Zagrebu, gdje pakiranje od 3kg košta 125 kuna, a može se naručiti i putem interneta.

"Jučer je otišla prva isporuka za Zowizoo lanac specijaliziranih dućana za kuće ljubimce u Belgiju, a narudžbu imamo i od prodavaonica zdrave hrane Het Natuurhuis Merksem iz iste države“, pohvalio se reakcijom tržišta Mladen čija je tvrtka Protect pharma d.o.o. certificirana za sušenje, skladištenje i preradu ekoloških sirovina. Pa je time ciklus proizvodnje zaokružen unutar iste familije.

Ispitivali su različite recepture i tražili dobitnu kombinaciju. Inzistirali su na tome da mora zadovoljiti tri uvjeta. Prvi da sastojke mogu sami uzgojiti, drugi da su korisni za životinju i treća da na koncu psi rado jedu. I naposljetku kreirali proizvod naziva Canibis.

"Otvaramo i tržišta Engleske i Švicarske, a imamo i vrlo konkretne upite iz Slovenije“, nastavlja priču i otkriva kako je prve kupce našao putem interneta i na međunarodnim sajmovima.

Njihova hrana za pse namijenjena je odraslim psima i proizvodi se u dva okusa. U kombinaciji piletine i puretine, te govedine i svinjetine. Jedna verzija za male pasmine pasa, a druga za srednje i velike. Trenutno nude pakiranja od 1kg i 3 kg, a do konca godine najavljuju i jumbo ambalažu kapaciteta 12 kilograma.

"Canibis sadrži jedinstven nutritivan spektar i siguran sam da je svojim sastavom najkompleksnija hrana na tržištu, zaključuje Mladen i naglašava je ovaj proizvod rezultat višegodišnjeg rada, razvoja i istraživanja na području proizvodnje zdrave i funkcionalne hrane.  

Najveći dio povrća i biljaka ovog proizvoda dolazi iz vlastitog eko certificiranog uzgoja

Canibis sadrži tri izvora proteina 

Na njihovim proizvodima potencirano je da Canibis sadrži tri izvora proteina koji se zbog svog sastava postupno apsorbiraju u organizmu životinje. Sadrži proteine životinjskog porijekla, kao i one iz povrća i voća te ostale raznog biljnog porijekla. Tu su prisutne i važne omega 3, 6 i 9 masne kiseline koje povoljno djeluju na srce i krvožilni sustav psa pa i na kvalitetu kože i dlake. Vođeno je računa brojnim detaljima, time i o potrebnom balansu vlakana, proteina, masti, ugljikohidrata, minerala i vitamina.

"Ovdje nema umjetnih bojila, aroma, nema niti pojačivača okusa, niti emulgatora i stabilizatora“, dodaje Mario dok pokazuje sastav na poleđini pakiranja.

Meso nabavljaju od domaćih proizvođača, a najveći dio povrća i biljaka te biljnih prerađevina ovog složenog proizvoda osiguravaju iz vlastitog eko certificiranog uzgoja.

Sve to u finalni proizvodi zaokružuje 6 zaposlenih u novootvorenoj tvornici Canibisa, koja je unatoč izazovima pribavljanja brojnih dozvola počela s radom u svibnju ove godine.

Dobre su to vijesti, kako za ekonomiju ovog dijela Slavonije, tako i vlasnike pasa koji traže drugačiju ishranu svojih ljubimaca. 


Fotoprilog


Tagovi

Hrana za pse Rakitovica Mario Falamić Canibis


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Green Life d.o.o.

Venoseva 1c, 31540 Rakitovica, Hrvatska
tel: + 385 31 400 500, fax: + 385 31 646 207, e-mail: info@canibis.eu web: http://canibis.eu/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]