Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadružni savez Dalmacije
  • 04.04.2017. 08:30

Imamo sorte s kojima ulje dobiva na vrijednosti

Predstavljanje projekta Aristoil s ciljem dobivanja odgovora na pitanje kako povećati tržišnu vrijednost maslinovog ulja.

  • 2.526
  • 137
  • 0

U okviru predstavljanja projekta Aristoil s ciljem dobivanja odgovora na pitanje kako povećati tržišnu vrijednost maslinovog ulja, a koje se održalo u sklopu ovogodišnjeg Noćnjaka, upoznali smo prof. dr. sc. Teu Bilušić s kojom smo razgovarali o ciljevima i problemima samog projekta.

"Ideja je došla preko suradnje s prof. Prokopiosom Magiatisom sa Sveučilišta u Ateni koji je utemeljio novu metodu za određivanje dijela fenolnih spojeva u maslinovim uljima, a koji je patentirao brzi kolorimetrijski test za određivanje fenolnih sekoiridoida u ulju.

Imamo sorte - Drobnicu i Lastovku s izvrsnim potencijalom za certificiranje zdravstvenog učinka ulja!

On me pozvao da sudjelujem na projektu koji se čini izvrsnom prilikom za hrvatske uzgajivače i proizvođače maslinovog ulja, kako bi mogli afirmirati naša ulja i naše autohtone sorte maslina. Prvi su rezultati potvrdili da imamo sorte (Drobnica i Lastovka) s izvrsnim potencijalom za certificiranje zdravstvenog učinka ulja.

Projekt predviđa info radionice za uzgajivače i prerađivače

Kada govorimo o zainteresiranoj javnosti za projekt, bilježimo dobre rezultate, no očekujemo još veću zainteresiranost tijekom naredne tri godine jer projekt predviđa dosta info radionica za uzgajivače i prerađivače. Uključit ćemo cijelu našu proizvodnu regiju.

Problemi oko sufinanciranja projekta

Na žalost, projekt se suočava s problemima glede sufinanciranja. Kako je moguće da Hrvatska na ovakvom projektu treba sufinanciranje, a Grčka ne? Oni se, naime, sufinanciraju iz članarine, a mi trebamo kroz tri godine osigurati sufuncinaranje u iznosu od 15%. To ćemo riješiti, nadam se, preko lokalnih uprava i županijskih natječaja za organizaciju manifestacija. Žalosno je što to moramo mi činiti jer nam je to dodatni posao, a drugi ne moraju jer imaju bolji paket s Europskom unijom", priča prof. Bilušić.

Suradnja s proizvođačima

Na samome je kraju nužno napomenuti da se proizvođači maslinovog ulja mogu direktno uključiti u suradnju prilikom čega ispunjavaju tri vrste obrasa te tako navode podatke o masliniku, sorti i načinu proizvodnje. Od istih se očekuje da doniraju litru ulja koje voditelji projekta šalju na analizu.


Tagovi

Zadružni savez Dalmacije Lordan Ljubenkov Masline Ulje Jelsa Hvar Tea Bilušić Tržišna vrijednost maslinovog ulja


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/