Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabučni ocat
  • 10.01.2017. 10:30

Hrvatskoj nedostaje eko hrena i gorušice

Prehrambena inženjerka Mirjana Strancarić iz Gornje Dubrave proizvodi jabučni ocat, hrenadu, jabučni chutney i druge proizvode od tog voća. Kombinira ih sa hrenom, gorušicom, đumbirom i drugim začinima, a najveći joj je problem kaže u radu, što eko hren i gorušicu uvozimo iz Austrije!

  • 3.960
  • 575
  • 0

Stare sorte jabuka kanada, mašanka, pisanice i druge, ali i hren proizvodi su od kojih Mirjana Strancarić sa svojeg OPG-a i istoimenog obrta "Smid" u Klaki, Gornja Dubrava stvara ukusne namaze, ali i jabučni ocat. Na djedovini se svojedobno nakon velikog uroda jabuka, izrodila misao o njihovoj preradi u jabučni ocat.

Ustrojila je ta inžinjerka prehrambene tehnologije 2002. godine mini pogon za preradu jabuka od kojih danas radi jabučni ocat, džem s dodatkom cimeta, hrenadu (jabuke, hren, đumbir), chutney odnosno spoj jabuka, čilija i đumbira, namaz sa slanutkom i dr.

Začini prilagođeni našem podneblju

Začine koji se nalaze u njenim proizvodima prilagodila je našem podneblju, a sve se spravlja po eko recepturama bez konzervansa i sličnih dodataka. Još dok je zaživljavala octara bili su kaže ona hipotekarno kreditno zaduženi, ali taj su "teret" na sreću otplatili, jer ne znaju ističe kako bi se danas nosili sa bankovnim zajmom zbog nesigurnih vremena. Izgradili su supružnici octaru na oko 70 četvornih metara u kojoj su smješteni veliki rezervoari, fermentatori, preše i drugi uređaji.

Pomoć Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo s nepovratnih 60.000 kuna

Pomogao im je bio u tom "zalogaju" i zagrebački Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo sa nepovratnih 60.000 kuna. Pribavili su od toga opremu za kuhinju od kotla, pasirki, vakumirki, punilice do etiketirke i drugo. Od 2006. godine obitelj je u eko proizvodnji koju im podupire djedovina, gdje imaju svoje šljive, orahe, hren i nemalo jabuka. Za jabučni ocat, iskoristivost im je 70% na 100 kilograma ploda.

Jabučni ocat najbolji nakon dvije godine

Što je stariji jabučni je ocat, kaže gospođa Strancarić kvalitetniji, bistri se sam po sebi, a najbolji je nakon dvije godine. Prodaju ga od po pola litre, po cijeni od 13 kuna, a nerijetko proizvode plasiraju na sajmovima zdrave hrane poput onog u Puli "Pazi što jedeš", Zege Vege manifestaciji i dugima.

Iako prodaja dobro ide, moglo to biti i bolje, ali gospodarska je situacija složena svjesni su toga Strancarići. Sretni nam opetuju da su svoja dva kredita od 30.000 i 10.000 eura otplatili, a potonji im je kažu bio za nabavku vozila za prijevoz gotovih proizvoda, plodova i sličnih poslova.Kada su krenuli u proizvodnju najviše su problema imali sa sređivanjem papira oko zemlje, prijenos u gruntovnici i slično.

Najviše vrijedi prava informacija

Naša sugovornica ističe kako u slučaju sređivanja dokumenata najviše vrijedi "prava informacija", a posao koji vode za sada je samo u krugu obitelji. Obiteljska su firma u potpunosti i ne znaju kako bi bilo da je drugačije, kažu supružnici iskreno dodajući da ne bi nikoga uvodili u posao jer ne vjeruju da im recepture ne bi bile otuđene.

Jedna od traženih receptura nemalo im je i hrenada, čiji je osnovni sastav jabuka, hren i đumbir - ali su omjeri tajni. Nema dobrog proizvoda bez dobre tehnologije kaže gospođa Strancarić, nemalo začuđena kada na sajmovima nailazi na proizvode bez etikete, deklaracije što uključuje i jabučni ocat.

Hren i gorušicu uvozimo iz Austrije

Žalosti je što kod nas u poljodjelskoj proizvodnji nedostaje i eko hrena kojeg uvozimo iz Austrije kao i gorušicu. Hren nije zahtjevna biljka ponajprije za sadnju i obradu (sadi se u proljeće, vadi u rujnu) pa joj je utoliko više, nejasno zašto nije zaživio na hrvatskim poljima, posebice jer hren nema nekih većih štetnika.

Sadite hren poručuje gospođa Strancarić onima koji promišljaju koje bi kulture mogle zaživjeti na njihovoj zemlji. Problem je ističe što se kod nas ljudi najčešće drže jednih kultura, poput kukuruza, pšenice i šećerne repe, a vremena su takva da treba biti inovativan pa se pozabaviti i drugim nesvakodnevnim biljkama.


Povezana biljna vrsta

Hren

Hren

Sinonim: Kren, ren | Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.

Hren je višegodišnja biljka i uzgaja se zbog zadebljalog podanka (rizoma), a jednogodišnji izboji podanka koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz podanka se razvije... Više [+]

Tagovi

Jabuke Jabučni Ocat Mirjana Strancarić Klaka Prerada Sajmovi Gradski Ured Poljoprivredu Strojevi Kredit Hren Eko Gorušica


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić