Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambeni sustav
  • 28.07.2021. 15:00

Hrvatska napravila iskorak po pitanju smanjenja rasipanja hrane

Zajednički napori svih dionika u ovom lancu u 2020. rezultirali su porastom od 13,8 posto u količinama donirane hrane, rekla je ministrica Vučković na pripremnom samitu UN-a o prehrambenim sustavima.

Foto: Renata Prusina
  • 101
  • 249
  • 0

"Osim što je Hrvatska napravila iskorak po pitanju smanjenja njezina rasipanja donošenjem zakonodavnog okvira kojim se olakšava doniranje hrane i hrane za životinje, zadovoljstvo mi je potvrditi da su zajednički napori svih dionika u ovom lancu u 2020. rezultirali porastom od 13,8 posto u količinama donirane u odnosu na 2019. godinu“, podsjetila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na online održanom pripremnom samitu UN-a o prehrambenim sustavima.

Tako je prošle godine donirano ukupno 1,7 milijuna tona. Također, zabilježen je i porast u ukupnoj nabavnoj vrijednosti od čak 48,4 posto u odnosu na godinu prije te je iznosi gotovo 13 milijuna kuna. 

U kontekstu održivih prehrambenih sustava razvojem najboljih poljoprivrednih praksi, Vučković je posebno naglasila ulogu ekološke poljoprivrede koja iz godinu u godinu u Hrvatskoj bilježi rast površina. 

Na samitu, održanom u Rimu od 26. do 28. srpnja, istaknuta je i važnost kvalitete hrane, bitnim čimbenikom održivih prehrambenih sustava, ali i povećanja konkurentnosti na tržištu.

Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Trenutno je na razini Europske unije zaštićen naziv za 31 hrvatski poljoprivredno-prehrambeni proizvod, dok je niz proizvoda u postupku zaštite. 

Sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti će se, između ostalog, unaprijediti sustav doniranja hrane te će se do kraja 2023. godine provesti informativno-edukativne kampanje na temu prekomjernog bacanja hrane i realizirati projekti infrastrukturnog opremanja banke hrane i posrednika u lancu doniranja hrane.

Inače, pripremni samit okuplja različite sudionike iz cijeloga svijeta kako bi pronašli rješenja i nova partnerstva te mobilizirali nove načine financiranja za pokretanje održivih prehrambenih sustava.

Sastanak koji će se održati u New Yorku u rujnu ove godine organiziran je u kontekstu Agende 2030 radi preoblikovanja načina na koji se u svijetu proizvodi i konzumira hrana kako bi se osigurale prehrambene mogućnosti za rastuću svjetsku populaciju na održiv način.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Marija Vučković Pripremni samit Prehrambeni sustav Doniranje hrane Ekološka proizvodnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.