Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita autohtonih proizvoda
  • 01.08.2015. 19:50

Hrvatska ima Dan zaštićenih autohtonih proizvoda!

Hrvatska će, da bi naglasila važnost zaštite autohtonih proizvoda i bolje informirala potrošače, od iduće godine prigodno obilježavati Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, 14. travnja.

Foto: Rajko Polić
  • 125
  • 9
  • 0

Hrvatska će, da bi naglasila važnost zaštite autohtonih proizvoda i bolje informirala potrošače, od iduće godine prigodno obilježavati Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, 14. travnja. Formalnu odluku o tome prije ljetne stanke donio je Hrvatski sabor, poticaj je došao iz Vlade, odnosno resornog Ministarstva poljoprivrede.

Proglašenjem tog Dana više bi se naglasila potreba, postupak i značaj zaštite autohtonih proizvoda, a razna događanja omogućila bi uključivanje većeg broja zainteresiranih proizvođača i bolju informiranost potrošača.

Veliki napori proizvođača

Krčki pršut prvi je prehrambeni proizvod u Hrvatskoj čiji je naziv zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Veliki je to korak, s obzirom da je postupak zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda jednom od oznaka koje predviđa nadležna uredba Unije (oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta) zahtjevan postupak koji traje i po nekoliko godina te iziskuje velike napore proizvođača u ostvarenju zaštite i registracije.

Hrvatskoj u zaštiti proizvoda tek predstoji ozbiljan rad, jer kako je u Saboru objasnila predstavnica Ministarstva poljoprivrede Snježana Španjol, Hrvatska nema, primjerice, ni jedan zaštićeni proizvod u mliječnom sektoru, neovisno radi li se skuti, kiselom mlijeku ili siru - zaštićen nije čak ni paški. Francuska pak, ima više od 400 zaštićenih proizvoda, od toga 200 sireva.

Takvo porazno stanje Španjol pripisuje činjenici da se nismo pripremili prije ulaska u Europsku uniju, odnosno nismo educirali proizvođače. Koristi od zaštite bile bi višestruke, radi se zapravo o brandiranju Hrvatske i njezinih regija, svaka bi mogla biti prepoznatljiva po svojim proizvodima, sa svojim vinima.

Dovoljno je spomenuti meso iz međimurske tiblice, zagorske i slavonske specijalitete, činjenicu da svaki dalmatinski otok ima izvorne pasmine, bračku i rapsku ovcu, pašku janjetinu.

Foto: Rajko Polić


Tagovi

Snježana Španjol Krčki pršut Ministarstvo poljoprivrede Dan zaštićenih proizvoda Autohtoni proizvodi Francuska Pasmine


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."