Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita autohtonih proizvoda
  • 01.08.2015. 19:50

Hrvatska ima Dan zaštićenih autohtonih proizvoda!

Hrvatska će, da bi naglasila važnost zaštite autohtonih proizvoda i bolje informirala potrošače, od iduće godine prigodno obilježavati Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, 14. travnja.

Foto: Rajko Polić
  • 143
  • 9
  • 0

Hrvatska će, da bi naglasila važnost zaštite autohtonih proizvoda i bolje informirala potrošače, od iduće godine prigodno obilježavati Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, 14. travnja. Formalnu odluku o tome prije ljetne stanke donio je Hrvatski sabor, poticaj je došao iz Vlade, odnosno resornog Ministarstva poljoprivrede.

Proglašenjem tog Dana više bi se naglasila potreba, postupak i značaj zaštite autohtonih proizvoda, a razna događanja omogućila bi uključivanje većeg broja zainteresiranih proizvođača i bolju informiranost potrošača.

Veliki napori proizvođača

Krčki pršut prvi je prehrambeni proizvod u Hrvatskoj čiji je naziv zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Veliki je to korak, s obzirom da je postupak zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda jednom od oznaka koje predviđa nadležna uredba Unije (oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta) zahtjevan postupak koji traje i po nekoliko godina te iziskuje velike napore proizvođača u ostvarenju zaštite i registracije.

Hrvatskoj u zaštiti proizvoda tek predstoji ozbiljan rad, jer kako je u Saboru objasnila predstavnica Ministarstva poljoprivrede Snježana Španjol, Hrvatska nema, primjerice, ni jedan zaštićeni proizvod u mliječnom sektoru, neovisno radi li se skuti, kiselom mlijeku ili siru - zaštićen nije čak ni paški. Francuska pak, ima više od 400 zaštićenih proizvoda, od toga 200 sireva.

Takvo porazno stanje Španjol pripisuje činjenici da se nismo pripremili prije ulaska u Europsku uniju, odnosno nismo educirali proizvođače. Koristi od zaštite bile bi višestruke, radi se zapravo o brandiranju Hrvatske i njezinih regija, svaka bi mogla biti prepoznatljiva po svojim proizvodima, sa svojim vinima.

Dovoljno je spomenuti meso iz međimurske tiblice, zagorske i slavonske specijalitete, činjenicu da svaki dalmatinski otok ima izvorne pasmine, bračku i rapsku ovcu, pašku janjetinu.

Foto: Rajko Polić


Tagovi

Snježana Španjol Krčki pršut Ministarstvo poljoprivrede Dan zaštićenih proizvoda Autohtoni proizvodi Francuska Pasmine


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]