Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline 2019.
  • 29.04.2019. 10:30
  • Zadarska, Zadar

Godina je bila loša, ali maslinari su izvukli ono najbolje - šampioni Dana masline Surać i Tanger

Od 156 pristiglih iz svih hrvatskih jadranskih županija, a po prvi put i iz BiH, točnije iz Hercegovine čak 126 ili 85 posto su ekstradjevičanska, 25 je u kategoriji djevičanskih i 5 lampante. Kako su oba šampiona Surać i Tanger osvojili po 99,90 od mogućih 100 bodova?

Foto: Arif Sitnica
  • 751
  • 263
  • 2

Ulje Dunje i Ante Gotovine nije pobjedilo na 21. Međunardnim Danima maslina. Ali je dobilo 96,75 od mogućih 100 bodova i osvojilo zlatnu medalju.  S ocjenama kvalitete svojih ulju može biti zadovoljna i velika većina ostalih maslinara. Od 156 pristiglih iz svih hrvatskih jadranskih županija, a po prvi put i iz BiH, točnije iz Hercegovine, čak 126 ili 85 posto su ekstradjevičanska, 25 je u kategoriji djevičanskih i 5 lampante. Potonjih 30 ostali su bez medalja, a lampante imaju takve mane da nisu ni za upotrebu u ljudskoj prehrani.

Samo pet lampante

"S obzirom na tešku maslinarsku godinu, većina maslinara mogu biti zadovoljni. Svega pet ih nije zadovoljilo kriterije kemijske analize”, rekao je  Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar čiji članovi su punih  mjesec dana dana ocjenjivali ulja pristigla na ovogodišnje Dane maslina. Ulja koja nisu zadovoljila kriterije ekstradjevičanskih imaju mane karakteristične za ovu godinu. U organoleptičkom dijelu bile su to upaljenost i octikavost, dok su uzorci u kemijskim analizama imali problem s povećanim vrijednostima slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja.

Pokazalo se i ovaj put da većina maslinara koji su svoja ulja predali na 21. Dane masline, dobro zna kako napraviti ekstradjevičansko maslinovo ulje u teškim maslinarskim godinama kakva je bila protekla.

Maslinari su imali razloga za zadovoljstvo

"Maslinari koji su izvršili pravovremenu zaštitu, pratili razvoj ploda masline i ubrali zdrave plodove, ove su godine dobili ekstra djevičanska maslinova ulja visoke kvalitete", opetuje Erceg.

Tajna uspjeha Bože Suraća

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju šampioni, a to su Koruna OPG Božo Surać iz Zadra u kategoriji otvorenih, a u kategoriji pakovina OPG Tanger, vlasništvo Silvana Tangera iz istarskog Medulina. Zanimljivo je da su oba šampiona, iako u različitim kategorijama, osvojila isti broj bodova  - 99,90 od mogućih 100.

"Znao sam da imamo kvalitetno ulje, ali šampionsku titulu nisam očekivao“, rekao je Božo Surać (33), neposredno nakon što je iz ruku županijskog pročelnika Daniela Segarića preuzeo plaketu, zlatnu medalju i veliki pehar. Božo je  diplomirani inženjer agronomije i zajedno s ocem Stojkom vodi Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Koruna. Suraći imaju ukupno 750 stupi maslina, a uzgajaju ih na četiri lokacije - otok Iž, Bili Brig (Pudarica), Briševo i Radovin. To je kruna oko Zadra pa otud i ime Koruna, govori otac Stojko. Obitelji Surać ovo nije prva ni jednina titula, a uspjesi dolaze kao rezultat dugogodišnjem predanog rada cijele obitelji. Protekla maslinarska godina im je bila dosad najuspješnija, dobili su 800 litara ulja, a bilo bi toga i više  da nije led nije naštetio maslinama na Pudarici i u Briševu.

Šampionska Lastovka iz Radovina

Šampionsko ulje je od sorte Lastovka iz maslinika u Radovinu. U istom masliniku s 250 stupi većina je orkula koje su također dobro ponijele. "Berbu smo počeli u prvom vikendu u listopadu. Prerađivali u Uljari Nadin", kaže Božo.

Otac Stojko je na svoje ime predao uzorak ulja od Orkule, koje je također u kategoriji zlatnih ali je ipak slabije plasirano od šampionske Lastovke. Božo, kao stručnjak, ima zanimljivo pojašnjenje: Lastovka ima više polifenola, više voćnosti, ulje je pikantnije  s više gorčine, kaže mladi Surać pred kojim je lijepa maslinarska budućnost. Nastavlja očevim stopama, a stručnih znanja mu ne nedostaje. Inače, Suraći nemaju problema sa prodajom ulja.

"Sve prodamo na kućnom pragu krajnjem korisniku ili za poklone", pojašnjava Božo Surać, dosad najmlađi šampion Dana masline.

Top-5 otvorenih ulja

U kategoriji otvorenih ulja u Top-5 su se redom plasirali Zdravko Mamić iz Lišana Ostrovičkih i Bruno Radešić iz Krasice u Istri sa istim brojem bodova (99,70), OPG Vojko Škopić sve uspješniji maslinar sa Ugljana sa 99,60 bodova dijeli treće, četvrto i peto mjesto sa OPG Josip Kulaš iz Polače i OPG Joško Veža iz Brista kod Ploča s istim brojem bodova. Zanimljiv je i podatak da je od 137 ulja u kategoriji otvorenih čak 76 zlatnih, 17 srebrnih, 14 brončanih, 25 ih je djevičanskih, a pet lampante.

U kategoriji pakovina, znači ulja koja su na tržištu, od 21  koliko ih je bilo u konkurenciji, kao nabolje ocjenjeno je ulje OPG Tanger, vlasnika Silvana Tangera iz Medulina. Isto ulje od sorte Coratina poslao je, kaže, na veliko međunarodno natjecanje u Veronu i tamo u puno jačoj konkurenciji osvojio prvo mjesto u srednje intezivnoj kategoriji.

"Intimno sam se nadao da će i naši organoleptičari dobro ocijeniti moje ulje što se i dogodilo", kaže Tanger. Šampionsko ulje je od plodova masline pobranih 17.  listopada i isti dan prerađeno u poznatoj medulinskoj uljari Nono Bruno. Tanger na tri lokacije posjeduje ukupno 585 stupi maslina, domaćih i introduciranih sorti. Sve su u punom rodu koje mu godišnje daju 850 litara ulja. Na pitanje uspije li sve ulje prodati odgovorio je potvrdno. Ima OPG već 25 godina, član je udruge Ulika Medulin koja okuplja 150 tamošnjih maslinara I pomaže im plasirati ulje kroz turizam. Silvano s prodajom nema problema, a o kakvoći njegovog ulja  govori i podatak da je OPG Tanger uvršten u eno-gastro vodič kroz Istru, kao i u vodič najboljih svjetskih ekstra djevičanskih ulja poznatog Marca Oreggie FLOS OLEI.

Top-5 u pakovinama

U Top-5 ulja u pakovina su OPG Majić Jadranka iz Supetra na Braču sa 99,80 bodova, Restoran Matanovi dvori vlasnika Mate Ražova iz Sukošana odnosno Škabrnje  (99,50), OPG Neven Kovačić iz Nemira kod Omiša (99,25), Uljara Predovan Vrsi vlasnika Saše Predovana (99,20) i Maria Ipša - Casa Maršić (99,10) iz  Oprtlja u Istri.

Sve u svemu i ovaj put se potvrdilo da su Dani masline u stalnom usponu, kao u natjecateljskom, tako i u edukativnom i zabavnom smislu. Nakon Maslinarskog marendina na Narodnom trgu i uspješnog okruglog stola o aktualnim problemima maslinarstva i uljarstva u nedjelju  je uslijedio stručni izlet na otok Pašman s nizom događaja od kojih su najviše zanimanja pobudila pokazna rezidba u masliniku OPG-a Budislava Mađerića, ovogodišnjeg dobitnika priznanja Uzorni maslinar te 4. Međunarodno natjecanje u pripremanju Žgvaceta - gulaša s janjetinom i bižima.

Znači, događaja kao u priči.Jedan je sustizao drugoga, a svi su se odvijali u prirodnom okruženju što Dane masline razlikuje od drugih maslinarskih  manifestacija i smotri. "Druženje, učenje i praktično maslinarstvo. Sve u prirodnom okruženju, kratko je sažeo programsku orijentaciju i zaključio ovogodišnju 21. manifestaciju Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodnih Dana masline.

U dokumentu ispod teksta pogledajte poredak na Danima masline.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Dani masline 2019 Šampioni Žgvacet Pokazna rezidba Pašman


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tips&tricks: Ako muku mučite s rovcima (mrmcima) u vrtovima, iskoristite stare plastične posudice od cvijeća, jogurta i sl., izrežite dno i pri sadnji korijen neka bude u posudici, zatrpajte zemljom i nadajte se najboljem :D Mi ovako sadimo... Više [+]