Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kakaovca
  • 02.07.2014. 09:50

GMO kakaovac: hoće li nam čokolada biti slađa?

Kako bi poboljšali kvalitetu i kvantitetu uzgoja kakaovca, znanstvenici rade na sekvenciranju genoma te biljke pa ćemo tako uskoro jesti i GMO čokoladu.

Foto: depositphotos.com, leungchopan
  • 518
  • 22
  • 0

Uskoro nam niti čokolada više neće biti baš tako slatka. Američka tvornica čokolade Mars, kao primarni financijer ovog pothvata, zajedno u suradnji sa američkim Ministarstvom poljoprivrede i IBM istraživačkim centrom, ubrzava proces preplavljivanja 70 % svjetskog tržišta kakaoa sa genetski modificiranim hibridima kakaovca. Znanstvenici odlučno kreću prema finalizaciji genetskog sekvencioniranja genoma kakaovca, za koji kažu kako će pridonijeti industriji čokolade, kao i uzgajivačima iz Zapadne Afrike gdje se uzgaja 70 % svjetskog uroda ove biljke.

"Kao uzgajivači biljaka, uvijek smo u potrazi za zlatnim osobinama: otpornost na bolesti i štetnike, toleranciju na sušu, sposobnost prilagodbe klimatskim promjenama, habitus stabala, kvalitetan prinos", izjavljuju vodeći svjetski stručnjaci koji rade za konditorske tvrtke.

Istraživači navode kako su svoje otkriće odmah pustili u javnost kako bi drugi znanstvenici također mogli odmah početi primjenjivati najnovije pronalaske. Nadodaju i to da će ova otkrića uzgoj kakaovca približiti rezultatima koje donose uzgoj pšenice i riže te tako više neće biti sirotinjski usjev kada se radi o usmjerenom istraživanju.

Kozumacija čokolade u svijetu

Potrošnja čokolade u različitim zemljama svijeta

Iako se kakao najviše proizvodi u zemljama u razvoju, njegova konzumacija je najraširenija u industrijaliziranim zemljama. Otkupljivači su prerađivači i proizvođači, a proizvodnjom i otkupom dominira par multinacionalnih tvrki. SAD, Njemačka i Francuska su države čija konzumacija predstavlja više od polovine svjetske potrošnje kakaoa. Moguće neželjene učinke i posljedice konzumacije genetski modificiranog kakaoa i čokolade zasigurno će prvo biti primijećene u Americi, koja je daleko najveći potrošač ovih proizvoda.

Kakaovac nekada bio puno vrijedniji

Još u doba Maja, 1.100 godina pr.Kr., kakaovac je bio toliko cijenjen da je vrijednošću bio ekvivalentan zlatu i dragom kamenju pa se koristio kao novčana valuta. Do početka 17. stoljeća, Španjolci su dodali šećer kako bi ga dodatno zasladili, a ostalo je povijest. Europske zemlje počele su izvoziti kakaovac u svoje kolonije pa je tako Afrika uskoro postala najpoznatija uzgojna zemlja kakaovca, iako nije njegova nativna država.

Danas je kakao postao vlastiti nusprodukt. Umjesto da se i dalje smatra svetim voćem kakvo i je, s obzirom na svoje bogate nutritivne vrijednosti, većina ga vidi kao jednu veliku tablu čokolade prepunu šećera, mlijeka i raznih aditiva, kojom će si zasladiti dan.

Foto: depositphotos.com, leungchopan


Tagovi

Čokolada Kakaovac GMO čokolada Sekvenciranje genoma kakaovca Mars Konditorska industrija Konzumacija čokolade

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]