Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište ulja
  • 09.03.2022. 17:00

Globalna nestašica suncokretovog ulja

Rat u Ukrajini je doveo do smanjenja upotrebe ovog ulja. Globalno tržište ne može nadomjestiti taj gubitak

Foto: Depositphoto/branex
  • 2.694
  • 338
  • 0

Rat u Ukrajini izazvao je i deficit suncokretovog ulja na svjetskom tržištu. Ondje je obustavljena prerada suncokretovog sjemena, ali i izvoz, što utječe na kolčinu isporuke.

Stopiranje izvoza iz crnomorskih luka dovelo je do smanjenja njegove upotrebe te povećanja potražnje za drugim biljnim uljima (repičinim, sojinim, palminim i kukuruznim). Međutim, zamjena će biti upitna zbog ograničene ponude, informira OilWorld.

Gubitak se ne može nadomjestiti

EU je uvezla 1,52 milijuna tona ukrajinskog suncokretovog ulja u periodu listopad-prosinac 2021. To je manje u odnosu na 2,16 milijuna tona u istom periodu 2020. godine, međutim, ono je činilo 86 posto ukupne isporuke te robe u EU.

Globalno tržište ne može nadomjestiti ovaj gubitak od 1,2 do 1,3 milijuna tona mjesečno bez značajnog smanjenja potrošnje ulja i masti.

Sankcije Rusiji su dodatno doprinijele vrtoglavom rastu cijena sačme od uljane repice u Europi. Rusija je do sada činila više od trećine uvoza te stočne hrane u EU.

Raste potražnja za argentinskim?

Argentina je u izvještajnom periodu u EU izvezla samo 10 tisuća tona suncokretovog ulja. U toj je zemlji 2. ožujka krenula žetva i požnjeveno je oko 1,64 milijuna tona sjemena na 30 posto zasijanih površina. Cijena argentinskog suncokretovog ulja porasla je na 500 do 600 USD/t tijekom prošlog tjedna (od 3. ožujka). No, njihova je ponuda ograničena, a kako piše apk-inform, njen izvoz može dostići u najboljem slučaju 0,8 milijuna tona u periodu siječanj-rujan 2022, što je povećanje od 0,1 milijun tona u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Cijene hrane dostigle novi rekord svih vremena

Prinos kanadske repice trebao bi pasti za 3,0 do 3,5 milijuna tona u veljača/srpanj 2022., smanjujući ukupni obujam prerađene ili izvezene na devetogodišnji minimum od samo oko 14 milijuna tona ove sezone.


Tagovi

Ukrajina Ulje Tržište ulja Suncokretovo ulje Nestašica ulja Rat u Ukrajini


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]