Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povećanje carina
  • 03.12.2019. 16:30

Francuski sirevi i vino na udaru Trumpove administracije - EU će uzvratiti udarac?

Vlada SAD-a "osvećuje" se za "digitalni porez" kojega je uvela Francuska. Francuski ministar financija izjavio je dođe li do američkih sankcija, EU će uzvratiti udarac.

Foto: Pixabay/Bru-nO
  • 403
  • 27
  • 0

Američka vlada je u ponedjeljak najavila kako razmatra povećanje carina do 100% na uvoz 2,4 milijarde dolara vrijedne robe iz Francuske, a što se odnosi na sireve, šampanjce, ali i drugu robu. 

Ovaj je potez odgovor na "digitalni porez" kojega je Francuska uvela, a što smatraju diskriminacijom. "Francuski porez na digitalne usluge je nerazuman i diskriminirajući te opterećuje i ograničava američku trgovinu", navodi se u priopćenju u kojem predlažu "dodatne carine do 100 posto na proizvode iz Francuske", navodi RT

Donald Trump prijeti porezom na vino

Naime, francuska je vlada početkom srpnja usvojila prijedlog zakona o porezu od 3% na zaradu tehnoloških kompanija s prihodima koji su veći od 25 milijuna u Francuskoj i 750 milijuna globalno. Tada se američki predsjednik Donald Trump naljutio u tolikoj mjeri da je izjavio kako će Emmanuele Macron "odgovarati zbog svoje gluposti". Već tada je zaprijetio: "Nisu ovo trebali napraviti. Rekao sam da to ne rade jer ću ja oporezivati vaše vino".

Trumpov bijes očito ni nakon pet mjeseci nije splasnuo, a Washington istražuje odmazde za slične poreze predložene u Italiji, Turskoj i Austriji. 

Najava o porezima došla je uoči summita NATO-a u Londonu koji je započeo danas. Prijedlog bi mogao potaknuti već postojeće tenzije između francuskog i američkog predsjednika. 

EU će uzvratiti udarac? 

Francuski dužnosnici kažu kako će ovo biti veliki pritisak na njihovu zemlju, no ministrica gospodarstva Agnes Pannier-Runacher kaže kako Pariz ne bi trebao mijenjati svoja pravila oporezivanja jer imaju ekonomski smisao

Francuski ministar financija Bruno Le Maire ovu je carinsku prijetnju nazvao neprihvatljivom, pogotovo jer je usmjerena prema "jednom od glavnih europskih saveznika Amerike", navodi Reuters

"U slučaju novih američkih sankcija, Europska unija bit će spremna uzvratiti udarac", rekao je on.


Tagovi

Povećanje carina Digitalni porez Francusko vino Francuski sirevi Donald Trump Emmanuele Macron


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.