Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruh od kukaca
  • 28.11.2017. 12:00

Finska pekarnica proizvela kruh od sušenih zrikavaca!

Biste li probali kruh znajući da mu je glavni sastojak zrikavac?

Foto: Pixabay/makamuki
  • 604
  • 59
  • 0

Finska pekarska i prehrambena tvrtka Fazer predstavila je prvi svjetski kruh na bazi kukaca koji će ponuditi u svojim trgovinama. Kruh od brašna od osušenih zrikavaca, kao i pšeničnog brašna i sjemenki, najavljuju, sadrži više bjelančevina od običnog pšeničnog kruha. Svaka štruca sadrži oko 70 zrikavaca i stoji 3,99 eura (30-ak kuna).

"Takav kruh pruža potrošačima dobar izvor bjelančevina i daje im jednostavan način da se upoznaju s hranom koja se temelji na kukcima", rekao je Juhani Sibakov, šef inovacija u Fazer Pekarstvima, piše reuters.

Kukci, meso iz laboratorija ili nešto treće?

Potreba za pronalaženjem većeg broja izvora hrane i želje da se prema životinjama ponaša humanije, povećala je zanimanje za upotrebu kukaca kao izvora bjelančevina u nekoliko zapadnih zemalja. Finska se ovoga mjeseca pridružila pet drugih europskih zemalja - Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Belgiji, Austriji i Danskoj - koje već imaju dopuštenje za uzgoj kukaca za uporabu u proizvodnji hrane.

Sibakov je rekao da Fazer razvija kruh od prošlog ljeta. Morali su čekati da se zakonski uredi mogućnost korištenja kukaca u prehrambenoj industriji prije nego li ga predstave javnosti.

Foto: Pixabay/makamuki0


Tagovi

Finska Kruh Zrikavci Kruh od kukaca


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]