Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište ulja
  • 15.03.2022. 13:00

Europski trgovački lanci počeli ograničavati kupovinu ulja - žele izbjeći paniku

Većina svjetskog izvoza ove osnovne namirnice u prehrani otpada na Rusiju i Ukrajinu. Do 45 posto onog koje je prerađeno u EU imalo je sirovinu uvezenu iz Ukrajine

Foto: Depositphotos/Siewwy84
  • 1.699
  • 283
  • 0

Europsko tržište se već suočava s problemima u međunarodnom lancu opskrbe hranom izazvane sukobom u Ukrajini. Euractiv navodi da je trenutno najveći onaj s opskrbom suncokretovim uljem.

Naime, pojedini europski trgovci na malo počeli su poduzimati drastične korake ograničavanja kupnje ovog proizvoda po potrošačuiz straha da će rat u Ukrajini izazvati nestašicu hrane i izazvati paničnu kupovinu.

Većina svjetskog izvoza ove osnovne namirnice u ljudskoj prehrani otpada na Rusiju i Ukrajinu. Do 45 posto onog koje je prerađeno u EU imalo je sirovinu uvezenu iz Ukrajine.

Manjak za šest tjedana? 

Prema Europskoj asocijaciji za biljno ulje, Fediol, procjenjuje se da će raspoložive zalihe sirovog suncokretovog ulja u EU trajati između četiri do šest tjedana. Nakon toga se očekuje manjak rafiniranog na europskom tržištu.

Sirovina većinom dolazi iz Ukrajine (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Veliki dio prehrambene industrije ovisi od opskrbe ovim uljem. Neizostavna je namirnica u proizvodnji hrane - koristi se u konzerviranim proizvodima, umacima, majonezi, različitim namazima i pekarskim proizvodima. Važno je u hotelsko - restoranskom i općenito ugostiteljskom sektoru, a sirovina je za oleokemijsku i energetsku industriju, na primjer u proizvodnji biodizela.

Alternative, ulja repice, kokosa, palme i soje, su dostupne, ali cijeli sektor biljnog ulja doživljava skok cijena. Naime, indeks njegovih cijena koje je objavila UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) dostiže rekordnih 8,5 posto povećanje proteklih dana.

Također, problem je što se etikete za ovu vrstu proizvoda tiskaju jednom godišnje, a promjene su dovele do problema označavanja na njima. 

Strah od panične kupovine

Nekoliko poznatih španjolskih trgovačkih lanaca već je odlučilo ograničiti količinu suncokretovog ulja dostupnog za kupovinu po potrošaču i to na 5 litara. 

Europska komisija je upozorila na takve radnje jer smatraju da bi one mogle signalizirati potrošačima da nema dovoljno hrane, što bi izazvalo paničnu kupovinu. Povučene su paralele s kupovinom toaletnog papira u prvim danima pandemije Covida.

U Italiji su zalihe ove robe pri kraju pa su nacionalni trgovci na malo, kao što su Coop, Eurospin, Famila i Mega, počeli ograničavati kupovinu u regijama Ligurija, Toskana i Veneto gdje dopuštaju najviše dvije boce po kupcu. U pojedinim toskanskim supermarketima može se kupiti samo 5l suncokretovog i 2l kukuruznog ulja.

Za sada ga još ima na policama (Foto: Depositphotos/ryzhov)

"Ako bi rat prestao u narednih nekoliko dana, povratak u normalu bi i dalje bio složen", rekao je Carlu Tampieriu, predsjednik nacionalne asocijacije ulja iz sjemena (Assitol).

Argentina i Južna Afrika alternativno tržište?

Španjolska industrija jestivog ulja ne vidi razloga za trenutnu zabrinutost.

"Kratkoročno, ne bi trebalo biti nestašice", rekao je generalni direktor nacionalnog udruženja prerađivača jestivog ulja i punionica (Anierac), Primitivo Fernández. Priznao je da će, ako se sukob nastavi, biti potrebno tražiti drugi izvor za ovaj proizvod. Dodao je da bi uzgoj suncokreta i drugih uljarica trebalo poticati u Španjolskoj i drugdje u Europi, uključujući područja koja su ostavljena na ugaru za bioraznolikost ili druge svrhe. Što se tiče rješenja, Fernández je naveo da su na južnoj hemisferi već identificirali neke potencijalne zemlje za ovu proizvodnju, poput Argentine i Južne Afrike koje se također istražuju kao potencijalno alternativno tržište za ostatak Evrope.

Smanjen urod suncokreta u Argentini - što to znači za svjetsko tržište?

Ovaj poziv ponovili su i francuski predsjedavajući Vijećem EU i drugi ministri poljoprivrede EU-27, koji bi željeli odvojiti deset posto poljoprivrednog zemljišta predviđenog za pejzaže visoke bioraznolikosti za proizvodnju proteinskih usjeva.


Tagovi

Ograničenja Nestašica ulja Ulje Suncokretovo ulje Panična kupovina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.