Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aditiv
  • 27.01.2022. 13:30

EU zabranila titanov dioksid - sveprisutan i potencijalno kancerogen aditiv za hranu

Radi se o spoju koji se dugo koristio u preradi hrane i svi smo ga unosili u organizam, kaže europarlamentarka Biljana Borzan iz Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane. 

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 806
  • 59
  • 0

Europska unija je donijela konačnu odluku o zabrani titanovog dioksida (TiO2), aditiva za hranu E171, koji se naveliko koristio u preradi hrane.

"Ova odluka nije nikog iznenadila, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je prošle godine objavila da se titanov dioksid više ne može smatrati sigurnim za ljudsku prehranu, Parlament i Vijeće su podržali procjenu i Europska komisija je sada donijela uredbu da se on potpuno zabranjuje", pojasnila je europarlamentarka Biljana Borzan iz Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane. 

Naime, istraživanja su pokazala kako aditiv, koji se naveliko koristi da hrana poput sladoleda, dječje hrane, pekarskih i mliječnih proizvoda izgleda svjetlije i privlačnije, loše djeluje na mikrofloru crijeva te izaziva upalne procese koji u određenim slučajevima mogu rezultirati rakom.

Kaže da je bilo je otpora od strane industrije, no E171 ne služi ni očuvanju hrane, ni poboljšanju hranjivosti, već samo tome da proizvod bude ljepši. "Ljepši, ali i opasan za zdravlje", dodala je.

Zaključak EFSA-e, koji se temelji na tisućama novih studija, otkrio je da se ne može isključiti genotoksičnost, odnosno sposobnost kemijske tvari da ošteti DNA te da se ne može uspostaviti sigurna razina dnevnog unosa aditiva za hranu.

Šest mjeseci da se prekine korištenje

Genotoksičnost može dovesti do kancerogenih učinaka i istraživanja na miševima su pokazala da veće doze titanovog dioksida izazivaju predkancerogene lezije u crijevima štakora.

"Radi se o spoju koji se dugo koristio u preradi hrane i svi smo ga unosili u organizam. U mikrodozama doduše, koje nisu bile izravno opasne za zdravlje, no titanov dioksid se s vremenom akumulira u tijelu i opasnost raste", tvrdi Borzan.

Dodaje da je nužno pratiti znanost i najnovije spoznaje utkati u zakone koji štite zdravlje građana, pogotovo kada je hrana u pitanju. "EU je prva od velikih svjetskih tržišta donijela ovakvu zabranu, no vjerujem da će to sada napraviti i drugi", zaključila je.

Rok za prilagodbu je krenuo od početka siječnja i države članice imaju šest mjeseci da osiguraju provedbu zabrane, a proizvođači hrane da prilagode svoje recepte i proizvodne procese.


Tagovi

Aditiv Hrana Titanov dioksid Biljana Borzan


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB