• Leukoza
  • 03.08.2020. 18:00

Dozvolili proizvođačima da izrežu "oboljeli" dio mesa, a ostatak prodaju?

USDA je proizvođačima mesa dozvolila da izrežu "pokvareni" dio mesa, koji je nastao zbog tumora. Sve s ciljem kako bi proizvođači umanjili svoj trošak.

Foto: Depositphotos/Bork
  • 396
  • 86
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) smatra da su brojleri zaraženi virusom leukoze prikladni za prehranu ljudi. Ovaj je virus mutirao više puta, a u svijetu je prisutan nešto više od 100 godina.

Preko 200 opisanih zoonoza prijeti zdravlju životinja, ali i ljudi

Često uzrokuje rak kod pilića, a tumori se obično formiraju na jetri, slezeni, bubrezima i ostalim trbušnim organima, piše returntonow

Sve se radi da se spasi mesna industrija

Do sada su prerađivači mesa bili prisiljeni baciti piliće koji su zaraženi ovim virusom i radi toga su snosili financijski gubitak. No, USDA je pritisnula Nacionalno vijeće rekavši da se oštećenja mogu odrezati i tako maknuti s mesa koje se dalje može koristiti u prehrani.

"Istovremeno, povećali su i brzinu kojom se brojleri mogu obrađivati sa 140 u minuti na 175 brojlera. Da, u minuti, dobro ste pročitali", komentirala je bivša novinarka i farmerica Suzanne Nelson Karreman na svojoj Facebook stranici.

S tržišta zbog salmonele povučeno duboko smrznuto pačje meso

Još uvijek nije jasno je li moguće da virus koji uzrokuje tumore može zaraziti i ljude koji se hrane takvim mesom jer obično genetski prelazi s kokoši na piliće, a ponekad i oralno izmetom. Međutim, laboratorijska istraživanja su pokazala da je prijenos ove vrste virusa moguć na sisavce.


Tagovi

Pileće meso USDA Virus Leukoza Prerada mesa


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Snijega nema puno u nizinama, ali ga se može naći iznad 400 mnv. Na vrhovima Krndije ima ga 10 cm