Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kućni šturak
  • 19.01.2023. 10:30

DHSS o kukcima u hrani: To uništava budućnost seljaka i domaće proizvodnje

Dok selo i seljak u Hrvatskoj propadaju kao i proizvodnja hrane, EU ozakonjuje "novu hranu". Uskoro ćemo na policama trgovačkih lanaca imati praškaste kukce, regirali su iz DHSS-a Osječko-baranjske županije.

Foto: Depositphotos/darknula
  • 3.873
  • 290
  • 0

"U sjeni različitih političkih događaja na domaćoj političkoj sceni, uvođenja eura i poskupljenja proizvoda, ponajprije hrane, prolaze vrlo značajne odluke Europske komisije", upozoravaju iz Demokratskog HSS-a Osječko-baranjske županije.

Kako navode u priopćenju, 4. siječnja 2023. je Europska komisija u Službenom listu EU objavila uredbu o odobravanju stavljanja na tržište djelomično odmašćenog praha Acheta domesticus (kućni šturak) kao nove hrane i o izmjeni Provedbene uredbe (EU) 2017/2470.

Prah kukaca u hrani

Naime, zatraženo je da se djelomično odmašćeni prah dobiven od cijelih Acheta domesticus (kućni šturak) odobri za upotrebu u kruhu i pecivima od više vrsta žitarica, krekerima i grisinima, žitnim pločicama, suhim premiksima za pekarske proizvode, keksima, suhim proizvodima na bazi punjene i nepunjene tjestenine, umacima, prerađenim proizvodima od krumpira, jelima na bazi mahunarki i povrća, pizzama, jelima na bazi tjestenine, sirutki u prahu, mesnim analozima, juhama i koncentratima juhe ili juhama u prahu, grickalicama od kukuruznog brašna, pićima sličnima pivu, čokoladnim slasticama, orašastim plodovima i sjemenkama uljarica, grickalicama osim čipsa i mesnim pripravcima, namijenjenima općoj populaciji.

Već idućeg tjedna: Brašno od kućnog zrikavca koristit će se u mnogo proizvoda

"Gotovo nezamijećeno prošao je i prošlogodišnji dogovor država članica EU-a da se ličinke brašnara mogu označavati kao "inovativna hrana" koja je sigurna za jelo", napominju iz DHSS-a. Dogovor je, kažu, značio da će EU uskoro usvojiti zakon koji će omogućiti konzumaciju jela s dehidriranim velikim žutim brašnarom.

Nema budućnosti za proizvodnju

"Dok selo i seljak u Hrvatskoj propadaju kao i proizvodnja hrane, EU ozakonjuje "novu hranu", pa ćemo uskoro na policama trgovačkih lanaca imati "praškaste kukce" Acheta domesticus (kućni šturak) dakle zrikavce u kruhu, pecivima, tjestenini, juhama…", upozoravaju.

Kako navode, u Hrvatskoj je puno uništenih grana proizvodnje, pojedinačno važnih, a među njima je i jedna strateški presudna, a to je proizvodnja hrane. "To zadovoljenje osnovne ljudske potrebe previše je važno, međutim i godinama prepušteno na milost i nemilost fluktuacijama tržišta", ističu.

Nije nikakva tajna, napominju, da sela u Hrvatskoj ubrzano stare i depopuliziraju se, te postaju sve manje aktivna u proizvodnji. "Jedino što se može sa žalošću zaključiti je da politika EU i Vlade RH imaju za posljedicu gubitak izvora sredstava za život tih ljudi za koje nije osmišljen nikakav program zbrinjavanja, a još manje budućnost u proizvodnji hrane", navode u priopćenju.

Zaključuju da ovakva politika predstavlja dakle dvostruku štetu - uništava budućnost hrvatskih seljaka, a uništavanjem domaće proizvodnje stavlja Hrvatsku u poziciju ovisnosti, što ugrožava budućnost svih nas.


Tagovi

DHSS Kućni šturak Europska komisija Acheta domesticus Hrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.