Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 13.04.2022. 07:30

Cijena jaja raste pred Uskrs - sve je manje onih iz slobodnog uzgoja

Cijena u EU je u odnosu na prošli tjedan porasla za 3,8 posto, na prošli mjesec 20,9, a isto razdoblje prošle godine 35,7 posto.

Foto: Vedran Stapić
  • 707
  • 27
  • 0

Proizvodnja jaja se smanjuje širom EU, posebno kada je u pitanju ona iz slobodnog uzgoja. Razlozi su ptičja influenca koja je uzrokovala dugotrajne zastoje, općenito smanjena proizvodnja te posljedice rata u Ukrajini, navodi Agrarheute.

Okidač za ovu tržišnu situaciju je širenje ptičje gripe u mnogim europskim zemljama, kao što su Nizozemska, Poljska, Italija i Francuska koja je prema najnovijim informacijama od studenog eutanazirala 13 milijuna peradi. 

Također, uvoz jaja za preradu iz Ukrajine je prestao što je uzrokovalo nestašicu u prerađivačkoj industriji i rast cijena.

Zbog rasta cijena i nestabilne opskrbe inputima postoji rizik od uskih grla u isporuci. Tako, primjerice, Njemačka više ne može osigurati opskrbu iz domaće proizvodnje. Savezno udruženje Ei eV (BVEi) poslalo je hitan poziv prema vlastima i maloprodaji hrane.

Raste cijena za Uskrs

Stručnjaci pretpostavljaju da će potrošači kratkoročno i srednjoročno morati plaćati više za jaja i proizvode od jaja, jer je hrana za nesilice poskupjela tijekom pandemije i dodatno su cijene nastavile rasti zbog rata u Ukrajini.

Jedan od najvećih njemačkih trgovaca ovom robom u Donjoj Saksoniji je kompanija Eifrisch gdje tvrde da je posebno velika nestašica onih iz slobodnog uzgoja. Naime, prije ove krize ona iz podnog su činila oko 48 posto, iz slobodnog 35 posto, a ekološka oko 17 posto. Zbog potreba za smještajem, udio podnog uzgoja porastao je na oko 80 posto.

Ovako izgleda uzgoj u EU (Izvor: EK)

Austrijska industrija peradi i svježih jaja strahuje zbog predstojećeg Uskrsa. Iako će potrošači najvjerojatnije i dalje biti opsrkbljeni dovoljnom količinom, uzgajivači nesilica su pod ogromnim pritiskom troškova u trenutnoj kriznoj situaciji. Ističu da je nemoguće da cijene ostanu iste. Doplata od 5 centi više po komadu značila bi 50 centi po pakiranju od deset ili u prosjeku 15 eura više po potrošaču i godini. 

Britanci pred financijskim kolapsom?

Slična situacija je u SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu. Američko ministarstvo poljoprivrede USDA navodi da su druge države pogođene ptičjiom gripom i zbog toga cijene nastavljaju rasti.

Za očekivati je rast pred Uskrs, ali su ove godine oko 40 posto više nego prošle u ovo vrijeme. Engleskim peradarima prijeti financijska propast zbog enormnog povećanja troškova goriva i energije, kao i zbog pogoršanja situacije s ptičjom gripom. Stoga je Britansko udruženje uzgajivača peradi zatražilo od velikih trgovaca hranom da povećaju cijenu za 12 jaja za 40 penija (48 centi) kako bi se spasila mala obiteljska gospodarstva. 

U 2020. godini u EU je proizvedeno 6.9 milijuna tona, a najveći je proizvođač bila Francuska s 979 tisuća tona, slijedi ju Njemačka s 967 tis. te Španjolska s 860 tis.t. 

Više od 70 posto je koncentrirano u 6 zemalja (Izvor: EK) 

Prema podacima EK, cijena je u odnosu na prošli tjedan porasla za 3,8 posto, na prošli mjesec 20,9, a isto razdoblje prošle godine 35,7 posto. Cijena je iznosila 185,79 eura za 100 kilograma. Ako uzmemo da je prosječna težina jajeta 50 grama, jedno u prosjeku košta 9,29 centa


Tagovi

Jaja Proizvodnja jaja Uskrs Jaja za Uskrs Cijena jaja Hrana za nesilice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.