Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 08.02.2020. 15:00

Čak 69% svjetske proizvodnje maslinovog ulja dolazi iz EU

Maslinovo ulje u EU proizvodi devet članica, a to su Španjolska, Italija, Grčka, Portugal, Francuska, Slovenija, Hrvatska, Cipar i Malta. U ovim se zemljama nalazi oko 5 milijuna hektara maslinika, a Španjolska čini više od polovice ukupne površine EU pod maslinicima.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.078
  • 57
  • 0

Europska unija je vodeći proizvođač, izvoznik i potrošač maslinovog ulja u svijetu. Međutim, zbog visoke ekonomske vrijednosti u usporedbi s drugim prehrambenim proizvodima smatra se da  ima visok rizik od neusklađenosti i prijevara.

EU okvir za provjeru sukladnosti učinkovito je doprinjeo poboljšanju kvalitete proizvoda na tržištu, ali i smanjenju učestalosti lažnih praksi, stoji u zaključku Studije o provedbi provjera usklađenosti u sektoru maslinovog ulja u cijeloj EU, a kojeg je objavila Europska komisija. 

Naime, EU donosi posebne propise kojima se osigurava redovita provjera sukladnosti na nacionalnoj, ali i regionalnoj razini. Svaka država članica odgovorna je za organiziranje i provođenje tih provjera. 

Studija prvo daje pregled sektora maslinovog ulja u EU, kao i trenutnu situaciju u pogledu provjere sukladnosti i načina na koji djeluju. Zatim daje ocjenu u kojoj mjeri EU okvir za provjeru sukladnosti omogućava postizanje ciljeva poput osiguranja zaštite potrošača, pravedne trgovačke prakse u odnosima između kupca i potrošača te učinkovito funkcioniranje tržištem. 

Najveći proizvođači maslinovog ulja

Maslinovo ulje u EU proizvodi devet članica, a to su Španjolska, Italija, Grčka, Portugal, Francuska, Slovenija, Hrvatska, Cipar i Malta. U ovim se zemljama nalazi oko 5 milijuna hektara maslinika, od kojih se većina posvećuje proizvodnji ulja, a Španjolska čini više od polovice ukupne površine EU pod maslinicima.

Španjolska je ujedno i najveći proizvođač maslinovog ulja od 2015. do 2018., a u prosjeku je činila 63% cjelokupne proizvodnje u EU. U posljednje 3 godine prosječna proizvodnja u Španjolskoj dosegla je 1,3 milijuna tona godišnje. Gotovo cjelokupna proizvodnja dobiva se u četiri države članice, a to su Španjolska (63%), Italija (17%), Grčka (14%) i Portugal (5%). One zajedno pokrivaju oko 99% proizvodnje u EU.

Među državama članicama koje ne proizvode ovo ulje, Njemačka je među najvećim potrošačima i čini oko 4% ukupne potrošnje u EU. 

Tržišna pravila i njihovo kršenje

Režim maslinovog ulja integriran je u Organizaciju zajedničkog tržišta (CMO), koja, primjerice, uključuje pravila za podršku sektoru maslinovog ulja i skup specifičnih definicija, oznaka i opisa prodaje koji su relevantni za sektor. Tržišna pravila uključuju pravila o pakiranju, označavanju, suradnji operatora i kontrolnih tijela, te kontrolu označavanja i kazne.

Prema studiji, najčešća kršenja su stavljanje na tržište djevičanskog maslinovog ulja kao ekstra djevičanskog ili stavljanje na tržište pod oznakom "maslinovo ulje", a riječ je o mješavini drugih biljnih ulja (suncokretovo, kukuruzno, palmino, uljane repice itd.) s maslinovim.


Tagovi

Europska unija Maslinovo ulje Svjetski proizvođač Maslinici Kršenje pravila


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Tomislavgradu je ovih dana završila berba grožđa u jedinom komercijalnom vinogradu @Knebu koji se proteže na 965 m nadmorske visine, što ga čini jedinstvenim u svijetu. Potvrdili su i iznimnu kvalitetu vina upravo zbog visoke nadmorske vi... Više [+]