Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ferbežar
  • 27.04.2017. 14:00

Butovi s OPG Ferbežar za Guinnessov pršut od 22,5kg

Unazad dvije godine OPG Ferbežar ima vrlo uspješnu suradnju s istarskim pršutarima s kojima je sklopio ugovor o isporuci svinjskih butova od koji oni rade glasoviti Istarski pršut. Planira razvijati i seoski turizam.

Foto: OPG Ferbežar
  • 2.789
  • 345
  • 0

Već 20 godina Vlado Ferbežar iz Otoka kod Vinkovaca uspješno se bavi svinjogojstvom, preradom svinjskog mesa i proizvodnjom glasovitih slavonskih specijaliteta poput kulena, kulenove seke, šunke, kobasice, slanine, čvaraka.

Na imanju kraj Otoka, uz samu hrastovu šumu, uzgaja 130 rasplodnih krmača crne slavonske svinje i 80 pasmine dukor i jorkšir, te godišnje u turnusu utovi tisuću tovljenika do težine od 170 do 200 kilograma kada su idealne za preradu u suhomesnate proizvode.

"Da bi crna slavonska svinja dostigla punu zrelost i težinu od 170 do 200 kilograma, valja ju hraniti 10 do 12 mjeseci. Kod mene se hrane isključivo prirodno, na otvorenom, u prirodnom okolišu koji najviše paše ovoj pasmini svinja. Podnio sam zahtjev Hrvatskim šumama da mi odobre puštanje svinja u šumu koja je odmah uz moje imanje i bilo bi šteta ne iskoristiti priliku i puštati svinje u šumu na žirovanje kako su naši stari tradicionalno uzgajali crnu slavonsku svinju. Nadam se da ću dobiti odobrenje jer žirovanjem ne bi oštećivali šumu, već bi je svinje čistile od štetnika", kaže Vlado Ferbežar, vlasnik OPG Ferbežar koji obuhvaća uzgajalište svinja izvan Otoka i suvremeni pogon za preradu, sazrijevanje i čuvanje gotovih prerađevina u samom gradu Otoku.

Zlatni pršut u Tinjanu

Redovito sudjeluje na svim izložbama i sajmovima prerađevina od svinja pa je krajem prošle godine osvojio zlatnu medalju za svoj pršut na 10. Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu u Istri gdje sigurno znaju što vrhunski pršut pa je zlatna kolajna tim sjajnija i značajnija.

Unazad dvije godine OPG Ferbežar ima vrlo uspješnu suradnju s istarskim pršutarima s kojima je sklopio ugovor o isporuci svinjskih butova od koji oni rade glasoviti Istarski pršut.

Isporuka svinjskih butova u Istru

"U ugovoru je precizno naznačeno da tovljenik mora imati 160 kilograma, a butovi 13 kilograma i više. Butovi koje isporučujem Istranima u prosjeku teže 15 kilograma i u ovoj sezoni sam im isporučio 2.000 svinjskih butova. Jako sam zadovoljan ovim aranžmanom, Istrijani redovito plaćaju i sve teče bez ikakvih problema jer kada znaš da ćeš odmah ili čak i prije isporuke biti plaćen, dodatni je motiv za kvalitetnu proizvodnju.

Ostalo što ostaje od svinje nakon odvajanja butova, prerađujem u svom pogonu. U proizvodnji, preradi i prodaji imam 12 stalno zaposlenih, a osim na sajmovima i izložbama, te narudžbama, svoje proizvode prodajem u dućanima Ferbežar u Zagrebu na tržnicama Dolac i Utrina, kao i u Splitu u trgovačkom centru. Mogu slobodno reći da proizvodim suhomesnatih proizvoda koliko svi proizvođači u okolici zajedno.

Interes elitnih jadranskih restorana

Svinje se usmrćuju prema propisima EU u Cerni u registriranoj klaonici i sve je pod nadzorom Hrvatske poljoprivredne agencije i Biotehnikuma. Dobio sam i znak Meso hrvatskih farmi što jamči kvalitetu i redoviti sam sudionik projekta Doručak s hrvatskih farmi", kaže Ferbežar, dodajući kako se u zadnje vrijeme za njegove prerađevine sve više zanimaju najelitniji jadranski restorani i hoteli, a raste i potražnja svježeg mesa crne slavonske svinje jer su sve traženija jela od ovog mesa.

Od Ferbežarove svinje i Guinnessov pršut

Kao zanimljivost Vlado Ferbežar spominje Drniški pršut koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao prvi u povijesti kao najveći na svijetu s težinom od 22,5 kilograma, napravljen od svinje od 430 kilograma uzgojene na Ferbežarovu gospodarstvu! Nedavno je predao istarskim pršutarima but težine 53 kilograma od svinje koja je težila 460 kilograma pa se nada da će za dvije godine i taj istarski pršut premašiti drniški rekord i postići novi rekord.

Želi razvijati i seoski turizam

"Planiram se natjecati za novac fondova EU i predati projekt za razvitak seoskog turizma jer mislim da na mom imanju ima uvjeta za takvo što, samo treba novca, a već sam predao projekt solarne energane na imanju izvan Otoka". Zaključuje Vlado Ferbežar i planira godišnju proizvodnju od tisuću kulena.

Foto: OPG Ferbežar


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Otok Vlado Ferbežar Seoski turizam Kulen Pršut Crna slavonska svinja Istra Suhomesnati proizvodi Svinjogojstvo


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)