Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz naš svagdašnji
  • 11.02.2015. 16:45

Bolje da ne znamo kakvo meso uvozimo

Hrvatska zastupnica Marijana Petir ponovo je u Europskom parlamentu upozorila na negativna iskustva sa smrznutim mesom koje stiže na hrvatsko tržište iz uvoza.

Foto: depositphotos.com,
  • 547
  • 51
  • 0

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, održana je rasprava o potrebi označavanja zemlje podrijetla mesa u prerađenim proizvodima. Potaknuti činjenicama da je u Velikoj Britaniji i Francuskoj u lazanjama i hamburgerima, pronađena konjetina umjesto govedine, zastupnici su iznosili različita stajališta.

I dok su jedni smatrali da potrošačima treba dati potpunu informaciju i označiti zemlju podrijetla mesa u prerađenim proizvodima te da će takvo postupanje pomoći i onim lokalnim proizvođačima koji imaju kvalitetan proizvod, drugi su tvrdili kako je to bespotrebni trošak koji će poskupiti proizvod koristeći argument da nije potrebno znati otkud dolazi salama na pizzi.

Hrvatska zastupnica Marijana Petir ponovo je upozorila na negativna iskustva sa smrznutim mesom koje stiže na hrvatsko tržište iz uvoza, uključujući i neke zemlje Europske unije. Meso je često staro i po nekoliko godina, te se založila da se uvede obvezno označavanje zemlje podrijetla mesa, koje se koristi kao sastojak u hrani.

"Označavanje mesa mora sadržavati i podatak o mjestu i datumu klanja životinje o čemu sam već tražila očitovanje Europske komisije krajem prošle godine. Tako bi se izbjegle manipulacije da se smrznuto meso po nekoliko puta prepakirava, u međuvremenu odmrzava, pa opet zamrzava, što je sada slučaj, budući da je još dovoljno samo naznačiti datum smrzavanja, ali ne i cijeli ciklus koji je meso prošlo. Kada je riječ o prerađenim proizvodima koji sadrže meso, ponekad me strah i pomisliti što sve dolazi na naše tanjure, pa i iz nekih članica Europske unije.

Podržavam označavanje zemlje podrijetla mesa koje se koristi kao sastojak u hrani. Osobno smatram da je potrebno potrošačima podastrijeti potpunu informaciju o hrani koju kupuju. Moj je stav da označavanje mesa treba sadržavati i podatak o mjestu i datumu klanja životinje kako bi potrošači imali punu informaciju o svakom od ključnih događaja u ciklusu životinje, poput mjesta i vremena rođenja, uzgoja i klanja", istaknula je Petir.

Takvim označavanjem procesa kojim prolaze sastojci koji čine dio lanca prehrane, smanjio bi se prostor za nepoštenu trgovačku praksu, ali i evidentna izigravanja zakona, što bi bilo dobro i za potrošače i za proizvođače, zaključila je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Foto: depositphotos.com, @vipavlenkoff


Tagovi

Plenarna sjednica Europski parlament Strasbourg Rasprava Označavanje Podrijetlo mesa Mesne prerađevine Afera Konjetina Govedina Hamburgeri Zastupnica Stajališta Potrošači Informacije Zemlja Prerađeni proizvodi Lokalni proizvođači Kvalite


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]