Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradska peškarija
  • 23.12.2018. 18:00

Blagdanska prepucavanja: Mesari optužuju prodavače na ribarnici

Svako jutro oko 5 sati, prije otvaranja ribarnice dovoze zaleđene lignje i sipe uvezene iz Patagonije, Indije i sl. Razleđuju ih, istuširaju, sipe namažu crnilom da bi izgledale svježe i prodaju ih kao suho zlato, tvrde mesari.

Foto: Arif Sitnica
  • 920
  • 205
  • 1

Iako je Papa Franjo podsjetio da se Božić ne smije svesti na “zaglušujuću buku konzumerizma”, grozničavi šoping nesmanjenom žestinom traje od početka Adventa, a krešendo doživljava pred Badnjak, Božić i Novu godinu. Kupuje se sve i svašta, pusti darovi, a za spomenute blagdane najviše hrana i piće. Najviše u šoping centrima, ali i na tržnicama u mesnicama i ribarnicama, gdje među trgovcima traje “rat” tko će bolje iskoristiti blagdansku groznicu i što više utržiti.

Pri tome se ne biraju sredstva pa ni diskreditiranje konkurencije. Tako je u predblagdanskoj šetnji tržnicom, zadarskim mesnicama i na glavnoj gradskoj peškariji reporterka Zadarskog lista zabilježila što mesari pred i na sam Badnji dan govore o prodavačima ribe i glavonožaca -  sipa,  liganja i hobotnica..

Cijene u mesnici i ribarnici

"Ne samo što nema friške ribe, već su i cijene ove postojeće ribe otišle u nebo", komentirali su dodavši kako kod mesara cijene iz godine u godinu ostaju skoro pa iste dok se na ribarnici cijene drastično mijenjaju. “Samo jedan primjer da vam kažemo, lignje prodaju i po 130, 140 kuna! Ali da su barem svježe, nego ih dovoze ujutro i to ove lignje iz Patagonije, Indije i sl., prije otvaranja zaleđene, istuširaju ih, sipe namažu crnilom da bi izgledale svježe i prodaju ih kao suho zlato. Svako jutro oko 5 sati mi to vidimo, i što da vam kažemo”, kazali su razočarano mesari reporterki Zadarskog lista.  

Oni ističu da cijene u mesarnicama ostaju iste i pred blagdane pa se tuke prodaju po  70 kn/kg, odojak 40/kg, pivci 50 kn/kg, i sve je domaća roba, tvrde mesari.

Želim da moj božićni poklon bude iz Hrvatske! A ti?

Za razliku od mesnica cijene na “peškariji” pred nemrsne blagdane znaju porasti i do 100 posto. Možda su i zato mesari “ljubomorni” na trgovce na peškariji gdje oborita bijela riba kao brancini, zubatci, kovači i orade dostižu i 200 - 250 kuna, kozice 80, morski pas 80, tuna 100 kn/kg... A već spomenute, najviše tražene, lignje i sipe po 130 -140  kn/kg.

Reporterka nije upitala (pre)prodavače ribe što bi oni rekli o cijenama i kvaliteti mesa. Možemo samo pretpostaviti kakvu salvu kritika bi uputili mesarima, od toga da im je perad iz Brazila ili čak Tajlanda, Ukrajine, Čilea, Kine… Janjetina iz Rumunjske, odojci iz Mađarske i tko zna što bi još spočitnuli (pre)prodavači ribe mesarima?! Ne samo u Zadru, nego diljem Lijepe naše, od Prevlake do Dunava.

Najbolje bi bilo da su sve namirnice za blagdanski stol iz hrvatskog mora, farmi i polja, ali svi znamo da nije tako, niti će još dugo biti. Godišnje uvezemo hrane za gotovo 3 milijarde eura. Najviše svinjetine i - kruha!   

Blagdanska košarica 2.176 kuna

Ako je nešto ohrabrujuće to je da potrošnja raste. Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, potrošnja u prosincu 2018. iznosit će oko 13,5 milijardi kuna, što je porast za čak milijardu kuna u odnosu na isto razdoblje lani. To je, ističu u HGK-u  najviša prosinačka potrošnja otkako se mjere ti podaci, koja će po prvi puta nadmašiti blagdansku potrošnju iz pretkrizne 2008. A  udarno razdoblje potrošnje je od 19. do 24. prosinca. Stručnjaci bliski Vladi ističu kako je povećanje potrošnje rezultat rasterećenja plaća i njihova rasta kroz porezne reforme, koje su, navodno,  djelovali na optimizam građana pa tako i na potrošnju. Čak su Nezavisni hrvatski sindikati izračunali da će  blagdanska potrošačka košarica za ovu godinu iznosti 2176 kuna, što je 108 kuna više nego lani. Ajde neka.

Kad raste potrošnja povećava se BDP, raste ekonomija i… da ne gnjavimo dalje pred božićne i novogodišnje blagdane. Neka na svakom blagdanskom stolu na Badnjak bude ribe, za Božić purica ili po dalmatinski tuka, a za Novu godinu odojak. Jer, Božić i Nova godina nisu svaki dan


Fotoprilog


Tagovi

Ribarnica Lignje iz Patagonije Blagdanska košarica Cijena Peškarija


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.