Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mesa
  • 24.11.2022. 18:00

Bit će željni domaće svinjetine: Njemačka u ozbiljnoj krizi?

Sve je manje svinja na farmama. Klaonice bilježe milijunske gubitke. Čiju će svinjetinu jesti u Njemačkoj?

Foto: Depositphotos/nelyninell
  • 2.099
  • 231
  • 0

Njemačka je jedna od značajnijih globalnih izvoznica svinjetine, no pitanje je hoće li zadržati taj status. Naime, do sredine studenog u Njemačkoj je zaklano oko 8,4 posto, odnosno oko 3 milijuna svinja manje nego prethodne godine. Trend pada se nastavlja i dalje, piše Agrarheute.

"Pripremamo se za pad na oko 550.000 klanja tjedno", izjavio je dr. Dirk Köckler, izvršni direktor poljoprivredno-trgovinske grupe Agravis prilikom nedavno održanog sajma EuroTier. U prosjeku se u ovoj zemlji svakog tjedna zakolje 750.000 svinja. Između 2010. i 2020. taj je broj dostizao više od jedan milijun na tjednoj bazi. Pad na oko pola milijuna klanja prepolovio bi proizvodnju u roku od nekoliko godina.

Prazne farme

Mnogim farmerima će svinjci ove godine ostati prazni, upozorio je Hubert Kelliger, član odbora udruženja industrije mesa i menadžer prodaje klaonice Westfleisch.

Tvrdi da klaonice nisu mogle isplatiti uzgajivačima novac s obzirom na rastuće troškove. Posljedično, farmeri odustaju od proizvodnje zbog nesolventnosti ili što ne vide budućnost za stočarstvo u Njemačkoj. Meso će stoga postati deficitarna roba, a na policama trgovina neće biti domaćih proizvodi, komentira. 

Bit će željni domaće svinjetine? (Foto: M. Pavlović)

Populacija ovih životinja je prošle godine pala na najnižu razinu u posljednjih 25 godina, a ove godine se očekuje pad za još 10 posto. Trenutno klaonice rade u jednoj smjeni.

Što će biti u budućnosti?

Pad prodaje od oko 800 milijuna eura, na 6,2 milijarde eura u 2021. godini pretrpjela je najveća klaonica, Tönnies Grupa. Konkurenti Westfleisch i Vion su objavili gubitke u milijunima.

Za ovakvo stanje okrivljuje se tamošnja politika. Dr Gereon Schulze Althoff, član uprave VDF-a i direktor Viona,  boji se da će Njemačka nakon energetske skliznuti u prehrambenu krizu i da će meso u trgovine ubuduće dolaziti iz Španjolske.

Strahuje se da savezna vlada želi oslabiti stočarstvo, a prehranu usmjeriti na biljne proizvode. Od saveznog ministra poljoprivrede Cema Özdemira traži se zaštita za lanac vrijednosti mesa.


Tagovi

Njemačka Klaonice Svinjetina Meso svinja Prehrambena kriza Pad proizvodnje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]