Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belje
  • 28.10.2015. 18:40

Belje ove godine očekuje 1,6 milijardi kuna prihoda

Tvrtka Belje iz sastava koncerna Agrokor u ovoj godini očekuje prihode od gotovo 1,6 milijardi kuna, što je nešto manje nego prošle godine zbog izlaska iz nekih poslova, kao što su Beljetrans, Moslavina voće i mlin.

  • 517
  • 75
  • 0

"Tvrtka Belje iz sastava koncerna Agrokor u ovoj godini očekuje prihode od gotovo 1,6 milijardi kuna, što je nešto manje nego prošle godine zbog izlaska iz nekih poslova, kao što su Beljetrans, Moslavina voće i mlin", kazao je u srijedu predsjednik Uprava tvrtke Dalibor Poznić.

U proteklih 10 godina, Agrokor je u Belje uložio više od 2,5 milijardi kuna, izjavio je Poznić na predstavljanju projekata Belja u Baranji - u vinogradarstvu i vinarstvu, vezano uz jesensku sjetvu i baranjski kulen. Rekao je i da su izuzetno zadovoljni ovogodišnjom berbom grožđa - s ukupno 650 hektara vinograda ubrano je šest milijuna kilograma grožđa.

Precizna sjetva u Belju

"Ova je godina koju će obilježiti rekordni prinosi i u najvažnijim ratarskim kulturama, ali i u stočarskoj proizvodnji, s posebnim iskorakom u izvozu 720 nazimica u Italiju", naglasio je. Na lokaciji Mitrovac, na kojoj se nalazi jedan od najvećih Agrokorovih investicijskih projekata u poljoprivredu, vrijedan 220 milijuna kuna, u srijedu je predstavljena i jesenska sjetva s kojom započinje proces sljedivosti u Belju. Riječ je o specijalnom tipu tzv. precizne sjetve u kojoj se koristi satelitski navođena sijačica s velikom preciznošću.

Jedan od predstavljenih projekata Belja je i zaštita zemljopisnog podrijetla Baranjskog kulena na EU razini. Članica Nadzornog odbora Agrokora Ljerka Puljić kazala je da oznaka zaštite zemljopisnog podrijetla na razini EU jamči potrošačima autentičnost i specifičnost proizvoda, a istovremeno značajno promovira regiju iz koje proizvod dolazi. Mišljenja je kako Baranjski kulen ima šansu i kao izvozni proizvod.

Inače, godišnja proizvodnja Baranjskog kulena s oznakom zemljopisnog podrijetla je 400 tona ili 400 tisuća komada, a uz Belje, na koje se odnosi 95% proizvodnje, proizvode ga još dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Belje Agrokor Vinograd Ljerka Puljić Precizna sjetva Baranja Zaštita zemljopisnog podrijetla Dalibor Poznić Investicijski projekti Rekordni prinosi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."