Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blagdanska trpeza
  • 19.12.2023. 15:00

Bakterija listerije pronađena u ribljim proizvodima: Evo pet pravila za čuvanje hrane

Bakterija Listeria monocytogenes pronađena je u više europskih država, upozorava EFSA. U predblagdansko vrijeme kada je kupovina i potrošnja hrane povećana, treba biti na oprezu

Foto: Depositphotos/Di_Media
  • 738
  • 73
  • 0

Riblji proizvodi spremni za jelo, uglavnom dimljeni losos, vjerojatni su izvor bakterije Listeria monocytogenes koja je ovaj mjesec evidentirana u više država, stoji u priopćenju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Pojava u pet država

Između 2022. i 2023. godine Listeria monocytogenes se pojavila u Austriji, Belgiji, Italiji, Njemačkoj i  Nizozemskoj, gdje je zabilježeno 17 slučajeva oboljenja i dva smrtna slučaja, stoji u izvještaju. Pojava bolesti je uglavnom bila kod starijih osoba, prema podacima koji se mogu pratiti od 2011. godine.

Napredne tehnike molekularne tipizacije identificirale su varijantu Listeria monocytogenes koja je otkrivena u većini slučajeva između 2022. i 2023. godine. Analiza podataka ukazuje na vezu s dvije ustanove u Litvi u istom periodu. Utvrđeno je da upravo one unijele kontaminirane riblje proizvode na maloprodajna tržišta Njemačke i Italije. Proizvodnja je zaustavljena u jednoj tvornici u Litvi, što je, nadaju se, vjerojatno smanjilo rizik od pojave bolesti.

Podaci o distribuciji kontaminiranih proizvoda u Austriji, Belgiji i Nizozemskoj trenutno nisu dostupni.

Stručnjaci EFSA i ECDC-a kažu da su potrebne dalje pretrage kako bi se utvrdilo porijeklo kontaminacije. Ovo će omogućiti nacionalnim vlastima da provedu ciljane mjere kontrole i akcije ublažavanja. Osim toga, preporučuju poštivanje dobre proizvodne prakse, higijenskih pravila i učinkovite kontrole temperature u cijelom lancu proizvodnje, distribucije i skladištenja hrane, uključujući i domaćinstva.

Ruke brišemo o krpu, ne koristimo vrećice za hlađenje, ali peremo voće i povrće prije konzumacije

Potrošačima se savjetuje da održavaju niske temperature u hladnjaku kako bi spriječili potencijalno širenje bakterija kao što je Listeria koja bi mogla biti prisutna u hrani koja je spremna za jelo.

5 pravila za čuvanje hrane 

U predblagdansko vrijeme kada je kupovina i potrošnja hrane povećana, treba biti na oprezu. Držite se ovih pravila: 

  1. Dobro planirajte kupnju jer, svježa svinjetina, govedina, janjetina i teletina može se u hladnjaku, na temperaturi 4-5°C očuvati do četiri dana, a mljeveno meso te perad i riba jedan do dva dana.
  2. Termički obrađenu hranu ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Nakon kuhanja ju što prije ohladite i spremite u hladnjak ili pak višak razdijelite u posude i zamrznite za poslije. 
  3. Hranu ne držite vani jer dnevne temperature prelaze 5°C, a posebno je opasno ako na posudu s hranom dođe sunce. 
  4. Kod podgrijavanja je važno da hrana postigne visoku temperaturu u svim dijelovima. Ukoliko je samo topla, nije sigurno da je ispravna za jelo.
  5. Posebno budite oprezni s namirnicama koje sadrže jaja i mlijeko (kolači, francuska salata i sl.). 

Tagovi

Listeria monocytogenes Listeria u hrani Dimljeni losos Blagdanska trpeza Čuvanje hrane Trovanje hranom


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]