• Cijene mesa u EU
  • 28.08.2019. 09:00

Austrijanci jedu najskuplje, a Poljaci najjeftinije meso u EU

Kada je riječ o Hrvatskoj, njezin indeks cijena je 85, što znači da na našem tržištu možemo kupiti ipak jeftinije meso u odnosu na 17 drugih država članica EU.

Foto: Pixabay/webandi
  • 887
  • 61
  • 0

Ako planirate kupiti meso u posljednjih nekoliko dana ljeta, možda bi vas moglo zanimati kako se cijena mesa u našoj državi kreće u odnosu na ostale države članice Evropske unije (EU).

Kada se razine cijena u zemljama uspoređuju sa prosječnom razinom cijena u EU (index od 100), rezultati pokazuju da je u 2018. cijena mesa bila najviša u Austriji (indeks razine cijena od 146), Luksemburgu (142), Francuskoj (131) i Belgiji (126), objavio je Eurostat.

ff
Indeks razine cijena mesa u državama članicama EU u odnosu na EU prosjek

Nasuprot tome, najniže razine cijena mesa u 2018. godini bile su u Poljskoj i Rumunjskoj (obje s indeksom cijena od 63), Bugarskoj (64) i Litvi (71).

Kada je riječ o Hrvatskoj, njezin indeks cijena je 85, što znači da na našem tržištu možemo kupiti ipak jeftinije meso u odnosu na 17 drugih država članica EU. I u susjednoj Sloveniji meso je skuplje nego u Hrvatskoj, a indeks cijena iznosi 97. Kada je riječ o drugim susjedima, Mađari jedu jefitnije meso (75), a Talijani skuplje (120). 

*Kategorije mesa obuhvaćene ovim statistikama uključuju govedinu i teletinu, svinjetinu, janjetinu, ovčetinu i meso koze, perad, drugo meso i jestive iznutrice, delikatese i druge mesne pripravke.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Meso EU Cijena Austrija Poljska Rumunjska


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nešto se sprema ovdje, hmm, ali što? ;)