Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PO Natura Antunović
  • 23.04.2016. 07:20

Ako želiš nešto napraviti dobro, napravi to sam!

Danas ovaj obrt uz znalačko umijeće cijele obitelji pod vodstvom Jadrana Antunovića te strpljivi rad i veliki trud predstavlja paletu od 18 autohtonih likera i rakija s poluotoka Pelješca. Glavni cilj je bio dio netaknute prirode poluotoka Pelješca pretočiti u boce i napraviti gastronomski napitak.

  • 1.544
  • 242
  • 0

Brojne nagrade koje su najbolji pokazatelj ljubavi i stručnosti prema poslu kojim se bave omogućile su da je sinonim za Poljoprivredni obrt Natura Antunović s poluotoka Pelješca sasvim očigledno uspjeh. Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji likera i rakija bilo je glavni motiv da se otvori Poljoprivredni obrt.

Tako je i bilo te danas ovaj obrt uz znalačko umijeće cijele obitelji pod vodstvom Jadrana Antunovića te strpljivi rad i veliki trud predstavlja paletu od 18 autohtonih likera i rakija s poluotoka Pelješca. Glavni cilj je bio dio netaknute prirode poluotoka Pelješca pretočiti u boce i napraviti gastronomski napitak. Svo bilje i voće koje koriste za proizvodnju skupljaju i beru na prirodnim staništima u čistom ekološkom kraju.

Sin jadrana Antunovića, Anto Antunović

Poljoprivredni obrt Natura Antunović postoji od 2006. godine, dakle ove godine se obilježava 10. godišnjica uspješnog poslovanja.

Prema riječima vlasnika Jadrana Antunovića, u njihovom obrtu nema radnog vremena, kao ni određenog vremena za odmor. Rade tijekom cijele godine i međusobno se koordiniraju. Osim članova obitelji nemaju dodatnih zaposlenika, ali imaju mnogo vanjskih suradnika.

Njhove likere naručuju brojni hoteli, restorani, vinoteke i specijalizirane prodavaonice.

Iako imaju široki krug kupaca, od velikih naručitelja, ugostitelja, turista u konzumaciji njihovih likera posebno prednjače pripadnice ljepšeg spola koje obožavaju njihov liker od ljutog šipka i Fani - krem liker od kozjeg mlijeka.

Bavljenje poljoprivedom od rane mladosti

Vrijedi istaknuti da se Jadran Antunović osobno bavio poljoprivredom od rane mladosti. Nakon stjecanja dugogodišnjeg iskustva, želja mu je bila povratiti zaboravljenu tradiciju proizvodnje i pijenja likera pripremljenih prema starim zaboravljenim recepturama.

Recepti su to pronađeni u starim požutjelim obiteljskim knjigama iz vremena kada su domaćice goste i prijatelje dočekivale sa dobrom kapljicom. Težaci su na njihovim prostorima uvijek poslije završenog radnog dana bili dočekivani sa čašicom dobre kapljice uz jedan poneki lipi galetin (keks) ili smokvu (svježu ili suhu), kao i mantalom (slastica spravljena od ukuhanog mošta).

Bilje koje se nalazi u rakijama i likerima je divlje, nije kultivirano. Citrusi i drugo voće su iz kućnih vrtova domaćih ljudi s Pelješca. S obzirom da ljutog šipka nema puno, s obitelji je Jadran iskrčio vinograd i posadio ljuti šipak.

Vlasnik Jadran Antunović ima inovatorskog duha i većinu uređaja koje koristi za potrebe proizvodnje patentirao je sam i izradio te je na njih ujedno vrlo ponosan.

Danas su izrazito ponosni na svoje napitke, točnije 19 vrsta likera i rakija, što je veoma težak i zahtjevan produkcijski posao. Za sada uspijevaju održati visoku kvalitetu što dokazuju mnoga značajna priznanja i medalje, kao i velika šampionska odličja na svim dosadašnjim natjecanjima u Hrvatskoj i regiji. Iza svakog njihovog likera krije se zanimljiva priča koja se najbolje otkriva uz jednu čašicu umjereno ohlađenog pića, pića po mogućnosti posluženog u čašici od tankog kristalnog stakla sa visokim stalkom jer su se likeri u prošlosti upravo na taj način posluživali.

Jadran Antunović s mnogobrojnim nagradama

Nažalost dosad nisu dobili nikakve poticaje od države, a nisu ni aplicirali za fondove Europske unije. Isključivo koriste vlastita sredstva, koja su nedostatna da bi se obavljala moderna tehnološka proizvodnja.

Vlasnik Jadran Antunović ima inovatorskog duha, i većinu uređaja koje koristi za potrebe proizvodnje patentirao je sam i izradio te je na njih ujedno vrlo ponosan. Većina uređaja koja im je potrebna za proizvodnju nije dobavljiva na tržištu jer se njihova prerada i proizvodnja odvija na specifičan način.

Visoka kvaliteta kao najbolji marketing

Što se tiče promoviranja putem marketinga Jadran Antunović ističe kako se zasad kao najbolji marketing pokazala visoka kvaliteta njihovih proizvoda, a time i njihovi zadovoljni kupci i suradnici koji često mogu degustirati njihove proizvode na raznim festivalima, sajmovima i manifestacijama na koje se rado odazivaju.

Povremeno koriste site specific marketinška rješenja - od tiskanih oglasa do različitih kampanja kojima predstavljaju svoje proizvode. Kroz socijalni marketing i suradnje podržavaju razne organizacije i događanja kulturnog i gastronomskog karaktera. Od digitalnih rješenja koriste web i društvene mreže na kojima objavljuju razne zanimljive informacije i novosti. Nastoje biti u trendu sa dizajnom i ostvarili su uspješnu dugogodišnju suradnju sa grafičkim dizajnericama Marijom Juza (studio Babushke) i Tinom Bauer (Bauer studio) iz Zagreba.

Prema riječima Jadrana Antunovića, svatko tko se želi baviti proizvodnjom likera i ostalih alkoholnih napitaka, mora imati urođenog afiniteta i ljubavi prema tom poslu i uvijek mu biti odan. U ovaj posao čovjek mora biti zaljubljen i raditi ga iz zadovoljstva. Ne misliti odmah u početku na profit i ulagati puno sebe i puno rada i vremena.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredni obrt Natura Antunović Jadran Antunović Autohtonih likera i rakija


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!