• Dobre priče
  • 24.09.2016. 07:30

Zvonko Rohalj - pionir špageti tikve u Hrvatskoj

Ove godine Rohalji su proizveli osam vagona tikve i u trženje su, po prvi puta krenuli samostalno jer im se, kako Zvonko napominje, nisu svidjeli prijašnji ugovori koje su sklapali s otkupljivačima.

  • 9.226
  • 1.089
  • 0

Kada u Drenovcima, mjestu u županjskoj Posavini, upitate za Zvonka Rohalja, svi će vam uzvratiti protupitanjem: mislite li na onoga s tikvama? Jer taj Drenovčanin poznat je kao jedini koji u svome selu, a i šire, uzgaja tikve i to muškatnog tipa: butternut, hokkaido i špageti tikvu koju, kako s ponosom tvrdi, jedini sadi na veliko u Hrvatskoj.

"Bavio sam se u životu sa svačime. Kao radnik u brodogradnji prošao sam cijelu Europu i dio Azije, ali mi je prije pet godina dojadio terenski posao i poželio sam se skrasiti u rodnom kraju. I vratio sam se u Drenovce i oženio. Šta raditi u Slavoniji? Probavao sam se baviti i bravarijom jer mi je otac kovač, ali nije išlo i onda sam 2010. godine odlučio posaditi tikve", kaže taj Drenovčanin, otac trogodišnje kćeri i osmomjesečnog sina.

Zvonko Rohalj iz Drenovaca uspješno uzgaja tikve

Dok prolazimo između nekoliko tona tikava, koje je Zvonko Rohalj razmjestio po okolnim susjedskim garažama, šupama i podrumima, jer vlastitog skladišnog prostora nema dovoljno, kaže kako je na ideju da se bavi proizvodnjom tikve došao kada je 2007. godine u nizozemskom Rotterdamu vidio butternut tikvu iz Hrvatske. Danas radi 18 hektara zemlje od kojih je tikvom zasadio 6 hektara.

Zvonko Rohalj

"Krenuo sam sa butternutom, pa sam drugu godinu otišao i na hokaido, a ove godine imam i špageti tikvu", kaže i pojašnjava kako ta vrsta tikve, koja je u Hrvatskoj još nepoznata, ima specifičnu vlaknastu strukturu i, dok se kuha, meso joj se razdvaja i jako sliči špagetima, pa je po tome i dobila naziv.

Tikva se lako skladišti, a cijena je do 5kn/kg

Ove godine Rohalji su proizveli osam vagona tikve i u trženje su, po prvi, puta krenuli samostalno jer im se, kako Zvonko napominje, nisu svidjeli prijašnji ugovori koje su sklapali s otkupljivačima. Prema njegovim riječima, trenutačna cijena tikve na veliko je između 3 i 5 kuna po kilogramu.

"Prodao sam prvu tikvu po 6 kuna i sada ćemo vidjeti kako će ići dalje. Dio tikve već sam usmjerio prema trgovačkim lancima i nadam se da ću uspjeti prodati svu proizvodnju. Tikva je proizvod koji se lako skladišti i može se dugo čuvati", zaključuje.

Svježe ubrana tikva u prikolici

Napominje kako tikvu nije problem uzgojiti, već je najveći problem što se sve radi ručno, od borbe s korovima do berbe. Kaže, ne koristi herbicide već isključivo "motiku s tri otkopavanja". "Proizvodnja je skupa jer su radnici skuplji od herbicida", govori kroz šalu dodajući kako godišnje za nadnicu radnika mora izdvojit između 40 i 50.000 kuna.

Radnici "skuplji" od herbicida

"Tikva ko tikva. Treba joj dosta vlage i vode. Ova godina je bila loša jer je u vrijeme cvatnje bilo hladno i kišovito", napominje dodajući kako njegova obitelj tikvu stavlja u sve i svašta, od paprikaša i gulaša do juha i slasnih pita. Kada bi posao s uzgojem tikve krenuo dobro i razvio se u pravome smjeru, ne dvoji Zvono Rohalj da bi se u budućnosti okrenuo i EU fondovima i navodnjavanju uz pomoć kojega bi proizvodnju tikve mogao podići na znatno višu proizvodnu razinu.

Ali, kako kaže, o tom u svoje vrijeme. Do tada valja preživjeti, zaključuje dok nam u ulici u kojoj živi pokazuje brojne prazne kuće iz kojih su obitelji otišle trbuhom za kruhom. U samo godinu dana, njegova ulica, kaže ostala je poluprazna. Njemu je stranoga dosta. Slavoniju ne bi mijenjao nizašto na svijetu iako se i sam susreće s puno problema, od nerazumijevanja državnih institucija do nemogućnosti naplate robe.

"Volim ja ovo. I uvijek si nađem posla. Ako ne mogu na njivu, idem u šumu, ako ne mogu u šumu, odoh kravama papke uređivati", dodaje i time nas dovodi do jedne druge teme i drugog posla kojim se dodatno bavi. Ali, o tom, po tom. U drugoj priči o ovom svestranom Drenovčaninu progovorit ćemo i tome.


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Sinonim: Tikvica | Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Pročitaj više »

Fotoprilog


Tagovi

Drenovci Tikva Zvonko Rohalj Uzgoj Butternut Hokaido Špageti Cijena Otkup Ugovor Herbicidi Radnici Nadnice Vlaga Voda 18 Hektara Zemlja Trženje Osam Vagona


Autor

Alen Kuns

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Erdutsko vinogorje, vinarija Brzica, vranac spreman za berbu