Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 24.09.2016. 07:30

Zvonko Rohalj - pionir špageti tikve u Hrvatskoj

Ove godine Rohalji su proizveli osam vagona tikve i u trženje su, po prvi puta krenuli samostalno jer im se, kako Zvonko napominje, nisu svidjeli prijašnji ugovori koje su sklapali s otkupljivačima.

  • 9.656
  • 1.089
  • 0

Kada u Drenovcima, mjestu u županjskoj Posavini, upitate za Zvonka Rohalja, svi će vam uzvratiti protupitanjem: mislite li na onoga s tikvama? Jer taj Drenovčanin poznat je kao jedini koji u svome selu, a i šire, uzgaja tikve i to muškatnog tipa: butternut, hokkaido i špageti tikvu koju, kako s ponosom tvrdi, jedini sadi na veliko u Hrvatskoj.

"Bavio sam se u životu sa svačime. Kao radnik u brodogradnji prošao sam cijelu Europu i dio Azije, ali mi je prije pet godina dojadio terenski posao i poželio sam se skrasiti u rodnom kraju. I vratio sam se u Drenovce i oženio. Šta raditi u Slavoniji? Probavao sam se baviti i bravarijom jer mi je otac kovač, ali nije išlo i onda sam 2010. godine odlučio posaditi tikve", kaže taj Drenovčanin, otac trogodišnje kćeri i osmomjesečnog sina.

Zvonko Rohalj iz Drenovaca uspješno uzgaja tikve

Dok prolazimo između nekoliko tona tikava, koje je Zvonko Rohalj razmjestio po okolnim susjedskim garažama, šupama i podrumima, jer vlastitog skladišnog prostora nema dovoljno, kaže kako je na ideju da se bavi proizvodnjom tikve došao kada je 2007. godine u nizozemskom Rotterdamu vidio butternut tikvu iz Hrvatske. Danas radi 18 hektara zemlje od kojih je tikvom zasadio 6 hektara.

Zvonko Rohalj

"Krenuo sam sa butternutom, pa sam drugu godinu otišao i na hokaido, a ove godine imam i špageti tikvu", kaže i pojašnjava kako ta vrsta tikve, koja je u Hrvatskoj još nepoznata, ima specifičnu vlaknastu strukturu i, dok se kuha, meso joj se razdvaja i jako sliči špagetima, pa je po tome i dobila naziv.

Tikva se lako skladišti, a cijena je do 5kn/kg

Ove godine Rohalji su proizveli osam vagona tikve i u trženje su, po prvi, puta krenuli samostalno jer im se, kako Zvonko napominje, nisu svidjeli prijašnji ugovori koje su sklapali s otkupljivačima. Prema njegovim riječima, trenutačna cijena tikve na veliko je između 3 i 5 kuna po kilogramu.

"Prodao sam prvu tikvu po 6 kuna i sada ćemo vidjeti kako će ići dalje. Dio tikve već sam usmjerio prema trgovačkim lancima i nadam se da ću uspjeti prodati svu proizvodnju. Tikva je proizvod koji se lako skladišti i može se dugo čuvati", zaključuje.

Svježe ubrana tikva u prikolici

Napominje kako tikvu nije problem uzgojiti, već je najveći problem što se sve radi ručno, od borbe s korovima do berbe. Kaže, ne koristi herbicide već isključivo "motiku s tri otkopavanja". "Proizvodnja je skupa jer su radnici skuplji od herbicida", govori kroz šalu dodajući kako godišnje za nadnicu radnika mora izdvojit između 40 i 50.000 kuna.

Radnici "skuplji" od herbicida

"Tikva ko tikva. Treba joj dosta vlage i vode. Ova godina je bila loša jer je u vrijeme cvatnje bilo hladno i kišovito", napominje dodajući kako njegova obitelj tikvu stavlja u sve i svašta, od paprikaša i gulaša do juha i slasnih pita. Kada bi posao s uzgojem tikve krenuo dobro i razvio se u pravome smjeru, ne dvoji Zvono Rohalj da bi se u budućnosti okrenuo i EU fondovima i navodnjavanju uz pomoć kojega bi proizvodnju tikve mogao podići na znatno višu proizvodnu razinu.

Ali, kako kaže, o tom u svoje vrijeme. Do tada valja preživjeti, zaključuje dok nam u ulici u kojoj živi pokazuje brojne prazne kuće iz kojih su obitelji otišle trbuhom za kruhom. U samo godinu dana, njegova ulica, kaže ostala je poluprazna. Njemu je stranoga dosta. Slavoniju ne bi mijenjao nizašto na svijetu iako se i sam susreće s puno problema, od nerazumijevanja državnih institucija do nemogućnosti naplate robe.

"Volim ja ovo. I uvijek si nađem posla. Ako ne mogu na njivu, idem u šumu, ako ne mogu u šumu, odoh kravama papke uređivati", dodaje i time nas dovodi do jedne druge teme i drugog posla kojim se dodatno bavi. Ali, o tom, po tom. U drugoj priči o ovom svestranom Drenovčaninu progovorit ćemo i tome.


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Sinonim: Tikvica | Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Drenovci Tikva Zvonko Rohalj Uzgoj Butternut Hokaido Špageti Cijena Otkup Ugovor Herbicidi Radnici Nadnice Vlaga Voda Hektara Zemlja Trženje Osam Vagona


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]